Afbeelding
Foto door Luis Quintero via Pexels
Foto door Luis Quintero via Pexels
De juiste doelgroep kiezen speelt in bijna al het soort schrijven een rol. Voor zowel een journalist, een copywriter en een creatief schrijver is het ontzettend belangrijk. Veel startende schrijvers beginnen hun verhaal zonder dat ze weten wie ze willen aanspreken. Zonder doelgroep zullen lezers afstand voelen tot je tekst.
Misschien denk je dat als je een roman schrijft of een psychologische thriller dat het afbakenen van je genre al voldoende leidt tot een duidelijke doelgroep. Niet alle uitgevers zullen het hier mee eens zijn. Sommige uitgeverijen vragen je om je doelgroep te specifiëren. Naast het feit dat je dus niet wil dat lezers afstand van je tekst voelen, wil je ook niet dat uitgevers achteraf vragen: wat is nou eigenlijk je doelgroep? Maar hoe kies je dan vooraf een goede doelgroep?
Om je doelgroep vast te stellen moet je jezelf eerst afvragen of er een bepaalde boodschap is die je wilt overbrengen met jouw boek. Zo ja, dan kun je je afvragen voor wie die boodschap vooral belangrijk is. Dan ben je misschien al een heel eind. Heb je niet echt een boodschap of een idee voor wie het interessant is, dan kun je naar een lijst kijken met alle kenmerken waaraan een doelgroep kan voldoen.
Die lijst is opgedeeld in vijf segmentatiegroepen en daarbij horende kenmerken:
Bekijk de lijst hier en bekijk daaronder nog een praktisch voorbeeld om het duidelijker voor je te maken.
Voor het bepalen van je doelgroep gebruik je maar een deel van deze kenmerken. Als je dat opvoedingsboek voor moeders schrijft, gebruik je waarschijnlijk alleen maar de demografische segmentatie en de kenmerken: leeftijd, geslacht en levensfase en misschien nog geografische segmentatie. Nu je alle kenmerken weet waar een doelgroep aan kan voldoen kun je rustig gaan nadenken. Ga elk kenmerk langs en vraag jezelf af of ze betrekking hebben op jouw boek, thema of personages in je boek.
Je zult merken dat je veel baat hebt bij het kiezen van een specifieke doelgroep. Het zal uiteindelijk de marketing voor je boek een stuk effectiever maken. Omdat je weet wie je doelgroep is, kun je die direct aanspreken. Ook op sociale media kun je je boek promoten op plekken waar je doelgroep zich bevindt. Ook kan je een medium zoeken die goed bij jouw boek past, de kans dat ze er misschien iets over willen plaatsen als het precies bij hun doelgroep past, is groter. Ook voor de uitgevers is het belangrijk. Een boek voor iedereen verkoopt niet, een boek met een specifieke doelgroep is voor uitgevers interessanter.
Bron: Pumbo, BoekenBusiness
Natuurlijk wil je dat anderen het boek ook gaan lezen. Maar als je er geen promotie voor maakt, dan weet niemand dat het bestaat. De cursus Moderne boekmarketing helpt je je eigen manier te vinden, die heel dichtbij ligt en die echt bij je past. Daardoor voelt promotie heel natuurlijk en niet als ‘werk’. Hopelijk ga je jouw boekpromotie op deze manier net zo leuk vinden als het schrijven en praten over jouw boek. Met als gevolg: meer zichtbaarheid voor jou, je boodschap, je boek en je andere producten en diensten.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.