Afbeelding

E-readers zijn nog maar het begin van de toekomst van het boek.

Het boek als sociaal medium

E-readers zijn nog maar het begin van de toekomst van het boek.Sociaal lezen is de toekomst van het boek, volgens een Amerikaanse radiodocumentaire. Zien we dat wel zitten?

Volgens enkele literatuurkenners en boekfuturologen die in de documentaire aan het woord komen, wordt lezen en schrijven weer een sociale activiteit, maar dan digitaal. Volgens hen is de vervanging van boekenclubs door boekenfora nog maar het begin, en maakt die verandering nu plaats voor het digitaal bediscussiëren van een boek in het boek zelf: social reading.

Eén van de deelnemers aan de documentaire is Bob Stein, stichter van het Institute for the Future of the Book en ontwikkelaar van een nieuwe app: Socialbook. Met deze mobiele applicatie kun je automatisch aan vrienden laten weten wat je aan het lezen bent en kun je hen uitnodigen mee te lezen en samen het boek te bediscussiëren. Dit vindt allemaal in de tekst zelf plaats, net zoals in een Google Docs bestand.

Hugh McGuire, literatuurkenner  en oprichter van online uitgeverijen Pressbooks en Libravox, gelooft ook dat boeken geen overlevingskans hebben als ze niet een open source medium worden. Daarvoor moet dus eerst de informatie in de boeken op meerdere manieren toegankelijk worden gemaakt, maar dat botst met het auteursrecht. De volledige uitzending van de documentaire is te beluisteren op de website van CBC Radio.

Wat vinden jullie van deze ontwikkeling? Lijkt het je wel wat, of houd je het lezen van boeken liever bij jezelf?

Bron

www.cbc.ca/ideas/episodes/2013/02/25/opening-the-book