Afbeelding

Het bereiken van een climax in je verhaal

Foto: Pexels

Het bereiken van een climax in je verhaal

We weten allemaal dat we een spanningsboog moeten hebben in ons verhaal. Schrijvers werken vaak ergens naartoe. De uitkomst, het toppunt, de uitschieter ofwel de climax. De climax staat deze week centraal bij het schrijfwoordenboek.


Wat is een climax?

De climax is een stijlfiguur die iets zegt over de opbouw van je verhaal. Zodra er spanning aanwezig is en dat zich vordert in je verhaal, komt de lezer uiteindelijk bij het hoogtepunt. Alle vragen worden (waarschijnlijk) beantwoordt, de liefde vindt zijn weg en de dader is gevonden. Het moment waar de lezer al het hele boek op zit te wachten. Het uiteindelijke hoogtepunt van je verhaal heet een climax.
Een climax hoeft niet groot te zijn, een piepkleine uitkomst is er ook al een. Zolang je er in je verhaal maar naar toe werkt.  

Hoe bouw je op naar een climax?

Laten we Whitney Houston met haar liedje ‘I Will Always Love You’ als voorbeeld nemen. De zangeres begint met een zachte stem haar verhaal te vertellen. Naar mate het liedje vordert wordt haar zang luider, steviger en intenser. Na ruim anderhalve minuut geeft ze ons een flinke uithaal. Dit kun je zien als een climax. Iets waar ze naar toe werkt, wat ze opbouwt en waar wij allemaal, of je er nu van houdt of niet, benieuwd naar zijn. De uiteindelijke climax kan je verhaal maken of flink breken.

Hoe belangrijk is een climax?

Stel jouw baas vraag je om extra te werken, maar je merkt aan het eind van de maand dat deze dienst niet is uitbetaald. Voor je gevoel heb je gewerkt voor niks en je baalt ervan. Dat is hoe jouw lezer zich zal voelen als er geen climax in je verhaal zit. Het lezen van jouw boek ziet hij misschien wel als tijdverspilling en dat zal heel zonde zijn.

Hoe schrijf je een climax?

Of je nou een triller of een roman schrijft, een climax is dus belangrijk. Zorg ervoor dat je van tevoren de climax goed in beeld heb. Bedenk ook waarom dat je hoogtepunt is. Zal de lezer met een tevreden gevoel jouw boek sluiten? Of zijn er nog vragen niet beantwoord? Het is belangrijk dat jij het beste uit je climax haalt.

Bron: ensie.nl