Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
De docent laat je weten dat haar volgende aanwijzingen belangrijk zijn, maar jij slaat er geen acht op. Je tekent liever kleine poppetjes in je schrift, dan op te moeten letten.
Als je ergens acht op slaat, let je wel goed op. Het is een spreekwoord die je veel tegenkomt. Maar hoe is die dan ontstaan?
Het woord ‘acht’ staat in dit spreekwoord centraal. Het woord is al erg oud en gaat terug naar de oermoeder van de Germaanse taal: het Protogermaanse ahto. De grondbetekenis van het woord is ‘werking van het denkvermogen.’ Later betekende het ‘gedachte’ en ‘aandacht’ dat zich in het Middelnederlands ontwikkelde als ‘oplettendheid’ en ‘opmerkzaamheid.’
De laatste eeuwen is het woord ‘acht’ niet meer op zich gebruikt, maar alleen in verbintenissen zoals dit spreekwoord. Of denk aan de uitroep: ‘Geef acht!’ Je zult lang hebben gedacht dat dit om het getal 8 ging, maar het betekent werkelijk ‘let op!’.
Bron: OnzeTaal
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!