Afbeelding
Caio via Pexels
Caio via Pexels
Als je ‘een zaak in de doofpot stopt’, wordt er niet meer over een zaak gesproken. In figuurlijke zin stopt men onaangename gebeurtenissen in de doofpot om ze uit te doven. Het spreekwoord wordt gebruikt wanneer men liever niet meer van iets wil horen en ook niet wil dat anderen er over te horen krijgen, vanwege bijvoorbeeld schande
‘Een zaak in de doofpot stoppen’ verwijst naar het verleden. Tot in de laat 18de eeuw was houtskool de enige brandstof die men gebruikte. Dit deed men bij het smelten van erts en het smeden van ijzer, maar houtskool hield ’s winters ook voeten, handen en het bed warm en zorgde er zomers voor dat eten gekookt kon worden. Houtskool kon je kopen of zelf maken. Men maakte houtskool door een bakoven warm te stoken en na het brood bakken de gloeiende kolen eruit te halen. Die werden vervolgens in een doofpot gegoten. De doofpot is een pot gemaakt van gebakken aarde, koper of ijzer. Het had een deksel zodat er geen lucht bij kon, zodat de kolen zouden doven. Nu zijn het volgens het spreekwoord alleen geen kolen die in de doofpot worden gestopt ‘om te doven’, maar zaken.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.