Start » Nieuws » Herkomst van ‘een huishouden van Jan Steen’

Herkomst van ‘een huishouden van Jan Steen’

11 September 2017

Herkomst van ‘een huishouden van Jan Steen’Wanneer je vindt dat iemand een rotzooi van zijn huis of huiskamer heeft gemaakt, kun je dit uitdrukken door te zeggen: 'Het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen.' Deze uitdrukking bestaat waarschijnlijk al sinds de 17e eeuw en heeft, niet geheel verrassend, te maken met de bekende Nederlandse schilder Jan Steen, die leefde van 1625 tot 1679.

Bekende schilder

Jan Steen is geboren en getogen in Leiden. Hij was een tijdgenoot van de nog bekendere Rembrandt Van Rijn (1606-1669) en werd al snel zelf schilder, na eerst in de leer geweest te zijn bij enkele andere bekende schilders. In 1648 werd hij opgenomen in een schildersgilde, het St-Lucasgilde. Jan Steen was zakelijk niet al te succesvol; hij heeft zijn hele leven in de schulden gezeten.

Verschillende onderwerpen

Jan Steen schilderde veel verschillende taferelen. Zo heeft hij onder andere veel portretten, natuurtaferelen en religieuze scènes geschilderd. Hij schilderde onder andere een aantal zelfportretten die zeer bekend zijn geworden. Maar toch zijn deze portretten niet de schilderijen waaraan hij zijn grootste populariteit, en de naar hem vernoemde uitdrukking, te danken heeft.

Chaotische taferelen

Zijn bekendste werk bestaat namelijk vooral uit schilderijen van dagelijkse taferelen uit zijn eigen tijd, de 17e eeuw. Jan Steen schilderde het liefst op humoristische wijze de meest chaotische onderdelen van dit dagelijkse leven. Deze schilderijen worden tot op de dag van vandaag zeer gewaardeerd en hier hebben we dan ook de uitdrukking 'een huishouden van Jan Steen' aan te danken. Er is veel gespeculeerd over de vraag of de chaotische taferelen uit zijn schilderijen nu werkelijk een afspiegeling waren van Jan Steens eigen manier van leven, maar betrouwbare bronnen hierover ontbreken helaas.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder verschenen is op IsGeschiedenis.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Herkomst van ‘een scheve schaats rijden’
- Herkomst van 'ergens lak aan hebben'
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!