Afbeelding
Beeld: Pexels
Beeld: Pexels
Schrijven en hardlopen, hebben die twee iets met elkaar te maken? Voor veel schrijvers wel. Internationaal bekend is Haruki Murakami, met zijn boek Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, maar ook het Nederlandse taalgebied kent veel hardlopende schrijvers en schrijvende hardlopers.
Abdelkader Benali's passie voor schrijven en hardlopen begon rond hetzelfde moment: in 1987, toen hij respectievelijk Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman las en de Marokkaanse hardloopkampioen Saïd Aouita op tv zag. Al in zijn debuutroman Bruiloft aan zee speelt hardlopen een (kleine) rol, en het is het onderwerp van zijn boeken Marathonloper en Zandloper. Het fijne aan hardlopen vindt Benali dat je even helemaal op jezelf teruggeworpen wordt: een verademing in het drukke leven van de moderne mens. Maar niet alleen is lopen een soort vlucht, er kunnen ook wijze lessen uit voortkomen. 'Een marathon is een Rorschach-test van je eigen persoonlijkheid. Tussen de 28 en 42 kilometer kom je erachter hoe je in elkaar zit, en die ervaring neem je mee in alle andere dingen die je doet.'
Bron: interview uit 2012
Schrijver, hardloper, en psychiater: Bram Bakker is het allemaal. Hij schrijft columns en boeken over zijn vak, maar ook het hardlopen komt regelmatig terug in zijn werk, bijvoorbeeld in De halve van Egmond. Verder was Bakker dit jaar voor de achtste keer medeorganisator van de Letterenloop in Haarlem, waar overigens Abdelkader Benali het startschot gaf. Zelf heeft Bakker inmiddels meer dan 50 marathons gelopen en hij is niet van plan om ooit te stoppen: als honderdjarige wil hij zijn honderdste marathon lopen. Voor dergelijke prestaties moet je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterk zijn, en daar heeft hij als psychiater wellicht een voordeel. Volgens Bakker is het tijdens een marathon belangrijk om afleiding te zoeken. Hij vindt die in de verhalen van zijn mederenners: 'Het is [...] interessant om iemand in de marathon te spreken die met een houten been loopt. Of een loper die heel erg dik is. Als iemand maar een mooi verhaal heeft te vertellen.'
Bron: Haarlems Dagblad 27 mei 2017
Dolf Jansen is vooral bekend als cabaretier, tv-presentator en radiomaker, maar heeft ook meerdere bundels met gedichten of columns op zijn naam staan. Daarnaast loopt hij al hard sinds zijn 15e. Lopen is voor hem van levensbelang, nog veel meer dan optreden. Een goede tijd neerzetten is leuk, maar nog veel meer gaat het hem om het lopen zelf. Het enige waar hij naar eigen zeggen niet goed in is, is langzaam lopen. In zijn boek Altijd verder schrijft hij over alles wat er zo vreselijk lekker is aan hardlopen. De manier waarop echt goede lopers in de laatste kilometers haast lijken te zweven, zo hard, zo makkelijk, dat vindt Dolf Jansen echte kunst.
Bron: interview uit 2016
Voor schrijver en filosoof Dirk van Weelden is hardlopen een metafoor voor schrijven en nadenken, en het helpt hem om keer op keer weer te kunnen beginnen aan de hardloopwedstrijd die men ook wel schrijven noemt. Dat het werkt, blijkt uit zijn literaire werk, waarvoor hij al eens de Multatuliprijs en de Frans Kellendonk-prijs heeft gewonnen. Het kan ook niet anders of hardlopen duikt ook op als onderwerp van zijn boeken. Looptijd is een autobiografie met hardlopen als centraal thema, en in Tempo schetst hij een veelkleurig portret van de hardloopcultuur.
Bron: De Groene Amsterdammer 27 sep 2003
Ook voor Gijs Wanders is er een overeenkomst te vinden tussen schrijven en hardlopen: hij gebruikt beide om onrecht aan te kaarten. Zijn kinderboeken (vijf stuks, uitgegeven door Lemniscaat) zijn vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen die hij in zijn werk als journalist tegenkwam. Hij wil kinderen een spannend verhaal geven waar ze ook nog iets van opsteken. En hardlopen? In 2009 was hij initiatiefnemer van de marathon van Uruzgan, rondom Kamp Holland, waarmee hij wilde laten zien dat Nederlanders en Afghanen samen optrokken om het land weer op te bouwen. In 2011 liep hij zijn vijfentwintigste marathon in Rio de Janeiro samen met voormalige drugssoldaten, om aandacht te vragen voor hun levensverhalen. Als kind wilde Wanders ontdekkingsreiziger worden, en het lijkt erop dat hij als journalist, schrijver en hardloper aardig in de buurt komt.
Bron: website Gijs Wanders
Toen Jessica Durlacher in de jaren zeventig op doktersadvies begon met hardlopen, werd dat vooral nog door mannen gedaan. Ze liet zich er niet door tegenhouden, en ook niet door haar aanvankelijke tegenzin. Inmiddels is het hardlopen onlosmakelijk met haar leven verweven. Niet zonder enige prestatiedrang: in 2008 won ze de eerste editie van de Letterenloop, en ook buiten een wedstrijd wil ze mensen die voor haar lopen altijd inhalen. Toch loopt ze in de eerste plaats voor zichzelf, voor de roes van het lopen. Soms levert dat een ingeving voor een verhaal op, maar geen van haar boeken is tijdens het hardlopen ontstaan en geen ervan gaan over hardlopen, hoewel het een kleine rol speelt in haar bestseller De held.
Bron: Losse Veter 21 feb 2017
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!