Afbeelding

Roodborstje op tak

Foto: Pixabay via Pexels

Hans Mulder wint de Jan Wolkersprijs en nominaties NS Publieksprijs bekendgemaakt.

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!


Hans Mulder wint de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek

Tijdens de live-uitzending van NPO Radio 1-prgramma Vroege Vogels werd op zondagochtend 24 oktober de Jan Wolkersprijs uitgereikt. Hans Mulder won deze prijs met zijn boek De ontdekking van de natuur, een boek met twintig verhalen over hoe de kijk op de natuur in de wereld door de eeuwen heen is veranderd. 

Bron: Parool

Makers van het boek Jiskefet moeten Herman Koch en Michiel Romeyn inzage geven

De makers van de ongeautoriseerde encyclopedie Jiskefet, die gebaseerd is op de gelijknamige komische serie, moeten de acteurs Michiel Romeyn en Herman Koch toch inzage in het boek geven. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. De makers wilden Romeyn en Koch hiervoor niet laten zien waar ze mee bezig waren. 
Koch en Romeyn waren betrokken bij de serie van 1990 tot 2005.

Bron: Nu.nl

Nederlands Letterenfonds keert €1.182.500 uit aan oevrebouwers

Het Nederlands Letterfonds keert €1.182.500 uit aan zogeheten ‘oevrebouwers’. Dit doen ze binnen hun project Projectsubsidies voor publicaties van 2021. Van de 61 in behandeling genomen aanvragen, worden er 52 gehonoreerd. Er zijn aanvragen voor zes kinder- en jeugdboeken, veertien non-fictieboeken, negen dichtbundels en drieëntwintig voor proza. De subsidies variëren tussen de €11.000 en €49.500.

Bron: Nederlands Letterenfonds

Nominaties NS Publieksprijs bekendgemaakt

Bonuskind van Saskia Noort, Martien van Jan Dijkgraaf,  Ik ga leven van Lale Gül, Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer behoren allemaal tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar. Hierom zijn ze genomineerd voor de NS Publieksprijs 2021. Tot en met 17 november kunnen mensen stemmen op hun favoriet. De winnaar van de prijs ontvangt €7.500 en een sculptuur van Jeroen Henneman. Ook mogen ze een jaar eersteklas met de trein reizen. De winnaar wordt 17 november bekendgemaakt tijdens de talkshow M. op NPO 1.

Bron: NOS

Uitgeven