Afbeelding

Boek

Foto: Pexels

Eerste Nederlandse Poëzie film festival en Pim Lammers afgewezen door scholen

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!


Marieke Lucas Rijnenveld wint Tzum-prijs

De Tzum-prijs wordt uitgereikt aan de mooiste zin uit één van de boeken die het afgelopen jaar gepubliceerd zijn. Marieke Lucas Rijnenveld sleept haar prijs binnen met de zin:
“Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.”
Voor elk woord ontvangt ze 1 euro en ook krijgt ze een schitterende beker.

Bron: Tzum.info

Eerste Nederlandse poëziefilm festival

Op zaterdag 6 november van 11:00 tot 23:00 vindt het eerste Nederlandse poëziefilm festival plaats. Hierin worden 70 films gepresenteerd die gebaseerd zijn op de poëzie van onder andere Remco Campert, Dean Bowen, Tsead Bruinja en nog veel meer.
Er wordt vooral gericht op poëziefilms van Nederlandse makelij, maar in samenwerking met Zebra Poëtry Film Festival worden er ook wat buitenlandse films getoond.
Het hele programma bekijken? Dat kan hier!

Bron: Literair Nederland

Constantijn Huyegens prijs gaat naar Peter Verhelst

Peter Verhelst mag dit jaar de Constantijn Huyegens prijs in ontvangst nemen. De jury was erg enthousiast over de schrijver en dichter en door veel jonge dichters wordt hij dan ook als een boegbeeld gezien.
Hij heeft al veel andere prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder de Jan Campert prijs in 2008 en de F. Borderwijk-prijs in 2000.

Bron: Literair Nederland

Pim Lammers en Bas Maliepaard afgewezen op scholen

Pim Lammers zou zijn verhalen voordragen op meerdere basisscholen. Op twee scholen is hij echter op het laatste moment afgebeld. Lammers schrijft over de diversiteit van seksualiteit en gender. Toen die twee scholen daarachter kwamen, besloten die daar niets mee te maken willen hebben. Lammers stuurde een mail naar de directeurs van die scholen om uit te leggen waarom het juist zo belangrijk is dat zijn verhalen aan die kinderen verteld worden.
Iets later laat ook journalist Bas Maliepaard weten dat hij is afgewezen op een christelijke school. Maliepaard vertelt altijd over hoe het lezen in zijn thuissituatie eraan toe gaat met zijn man en kinderen. Zodra de school dat hoorde, was hij niet meer welkom.

Bron: Tzum.info en Tzum.info

Uitgeven