Afbeelding

Cover van Het burlen van de edelhert van Marijke L.J. Declercq

Gouden Meeuw 2014 voor thriller Marijke L.J. Declercq

Cover van Het burlen van de edelhert van Marijke L.J. DeclercqDe Gouden Meeuw, prijs voor het beste Nederlandstalige boek dat is uitgegeven in eigen beheer, gaat naar de Leuvense schrijfster Marijke L.J. Declercq met haar psychologische thriller Het burlen van het edelhert.

Bij deze vijfde editie van de prijs – een initiatief van Creatief Schrijven vzw - stonden proza en non-fictie met literaire kwaliteit centraal. In totaal 55 auteurs uit Nederland en Vlaanderen waagden een kans. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Schrijfdag op zaterdag 29 maart in de Gentse Vooruit.

Het boek 

De roman van Marijke LJ Declercq overtuigde de jury door de soepele verteltrant, het natuurgetrouwe Schotse decor en de psychologische typering van de personages. “De lezer wordt in Het burlen van het edelhert opgenomen in de besloten wereld van herberg The Forgotten Inn. Dat de zwendel in een farmaceutisch bedrijf, die de hoofdpersoon naar de herberg heeft doen vluchten, veel minder uitgewerkt wordt dan de toenemende spanningen tussen de verschillende personages, blijkt een goede vondst. En het veenlijkthema vormt een stevige inhoudelijke toemaat”, zo luidde het oordeel van de jury.

De auteur 

Marijke L.J. Declercq (°1965, Roeselare), kunsthistorica, schreef van 1992 tot 2000 voor verschillende Vlaamse dagbladen, waaronder Het Laatste Nieuws en De Standaard. Haar artikelen over kunst en antiek werden door een enthousiast publiek gelezen. In 2005 won zij met een verhaal over de nomadische ‘Tsaatan’ in Mongolië de tweede prijs voor het Reisverhaal van Uit-Magazine.

De prijs

De winnaar van de Gouden Meeuw ontvangt professionele begeleiding bij de promotie van haar boek, een herdruk van 50 exemplaren en een stevig boekenpakket. Het burlen van het edelhert krijgt ook een bevoorrechte plek in onafhankelijke boekhandels.

Eigen beheer

Met de wedstrijd Gouden Meeuw ging Creatief Schrijven vzw voor de vijfde keer op zoek naar het beste Nederlandstalige fictieboek dat werd uitgegeven in eigen beheer. In eigen beheer betekent via een drukkerij, print on demand, POD-uitgeverij of kopiecenter.

“We zijn overtuigd dat in dit undergroundcircuit literaire parels verborgen zitten, daarom is de prijs een gevestigde traditie geworden”, aldus An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

Schrijven Online was vandaag aanwezig op de Schrijfdag van Creatief Schrijven vzw. Houd de homepage de komende dagen in de gaten voor een verslag van deze inspirerende dag.

Bron

www.creatiefschrijven.be

Uitgeven