Afbeelding

Blanke pagina in een schrift

Foto: Pexels

Goed schrijven begint bij een goed idee

Tijdens het lezen van een tijdschrift stoppen je ogen niet bij een artikel, omdat het goed is geschreven. Nee, je stopt voor het verhaal. Maar hoe bedenk je zo'n goed verhaal? Brad Hergzog deelt in zijn TED Talk zijn geheim om creatieve ideeën te bedenken.


Dagelijks leven 

Goede ideeën zijn vaak dichterbij te vinden dan je denkt. Om deze ook daadwerkelijk te pakken te krijgen, moet je in het dagelijks leven je hoofd optillen, om je heen kijken en jezelf over alles vragen stellen. Brad Hergzog noemt dit Wonder out loudJe moet de dingen in het dagelijks leven op een andere manier gaan bekijken. De wekelijkse routines zoals je veters strikken of naar de supermarkt gaan, kunnen al nuttig zijn. Zo vroeg Hergzog zich tijdens het veter strikken af wie het logo van zijn schoen eigenlijk had ontworpen. Hij zocht het meteen op en stuitte op een leuk verhaal. In de supermarkt deed hij hetzelfde bij een ander product, en zo heeft hij uiteindelijk een mooi artikel kunnen schrijven.  

Laat jouw hengel op een andere plek in het water zakken 

Als schrijvers vissen we eigenlijk allemaal in dezelfde vijver. We kijken naar wat er vandaag de dag als zoete broodjes over de toonbank vliegt en laten vervolgens onze hengel op diezelfde plek in het water zakken. Dat klinkt als een slim plan, toch? Brad Herzog slaat dit idee af. Als tovenaars en vampiers nu populair zijn, dan demotiveert dit hem meteen om over dit onderwerp te gaan schrijven. Hij denkt dat als je jouw hengel op een andere plek in het water laat zakken, dit je sneller unieker maakt. Dan val je meer op. Hergzog noemt dit Counter WisdomVerras je lezer, doe het onverwachtse en laat ze dingen overdenken.  

Het echte verhaal vinden 

Als je dan uiteindelijk een idee hebt, spring er dan niet meteen in. Laat het idee je nog even bezinken. Of zoals Hergzog het noemt: Find the real story.  
Zo ontdekte hij een tennisser die veel prijzen had gewonnen. Zijn eerste idee was om een verhaal te schrijven over deze kampioen. Maar later zag hij dat de tennisser, midden in zijn carrière één jaar geen prijs had gewonnen. Hergzog ging zich afvragen wat er dan in dat jaar was gebeurd en ontdekte dat de tennisser dat jaar had meegevochten in een Spaans-Amerikaanse oorlog. Zo werd het sportverhaal ineens heel anders. Het oorlogsverhaal werd het echte verhaal. Dat de speler kampioen was, werd een bijzaak. 
Schrijven gaat om geduld hebben.

Vind de juiste invalshoek  

Denk out of the box. De eerste regel van het schrijverschap is: Show, don't tell 
In plaats van toe te kijken bij een golfwedstrijd deed Hergzog daarom mee. Door de wedstrijd van zo dichtbij te beleven, kon hij er goed over schrijven. Hij beschreef op een grappige manier hoe slecht hij was vergeleken met de kampioenen en hoe spannend de wedstrijd was. Op deze manier doe je regel Show, don't tell zeker eer aan en heb je een andere invalshoek gevonden dan gebruikelijk. 

Verschillende aspecten 

Als je een idee ontwikkelt, zitten er verschillende aspecten aan. Ontwerpen, ontwikkelen en overbrengen. Als je deze drie bij elkaar brengt krijg je soms iets heel speciaals. Soms ook niet, maar dat is oké. De daad van het nastreven van creativiteit is namelijk als iets heel speciaals, volgens Hergzog.