Geert Kimpen: 'Je bent de ambassadeur van je eigen boek'

Geert Kimpen presentatie

De Schrijven Magazine Schrijfdag 2019 was weer een groot succes Er waren interessante lezingen en workshops van schrijvers als Judith Visser, Ton Rozeman en Geertje Couwenberg. Schrijver en voormalig toneelmaker Geert Kimpen was ook aanwezig. Hij gaf een presentatie over zijn ervaringen in het schrijfvak, gevuld met persoonlijke anekdotes en grappige verhalen. 

 ‘Je bent als schrijver de ambassadeur van je eigen boek’. Met deze slagzin stipt hij het kernpunt aan van zijn verhaal. 

De campagne van je boek begint vandaag

Kimpen begint met de vraag: ‘Hoeveel boeken denken jullie dat er jaarlijks in Nederland en België worden uitgegeven?’ Een paar simpele gokken zijn vanuit het publiek te horen. ’21.000’ kondigt hij dan aan. ‘Waarvan 1000 romans en 5000 kinderboeken’ vervolgt hij. Een luide uiting van verbazing galmt door de zaal. De toon is gezet. Veel mensen schrijven. De kunst is echter ook om je verhaal te verkopen. En niet alleen in de letterlijke zin. Volgens Kimpen moet je je hoop niet te veel vestigen op marketingafdelingen of promoting-organisaties. ‘De campagne van je boek begint vandaag. Kom zelf in actie.’

 Kimpen, wiens schrijftalent onder andere bekend is van de boeken ‘De kabbalist’ en ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’, vertelde onder meer over zijn eigen ervaringen tijdens het promoten van zijn boek, en de obstakels die hij hierbij tegenkwam. Een van zijn anekdotes wierf veel aandacht.

Madonna

‘Toen ik de kabbalist schreef, wist ik dat Madonna een fervent aanhanger was van Kabbala, een eeuwenoude Joodse mystiek. Ik hield het laatste nieuws in de gaten, in de hoopte weten waar ze was en haar te ontmoeten, maar dit lukte nooit. Tot ik naar een Kabbala bijeenkomst ging in Londen, en haar daar per toeval tegenkwam.’ Vervolgens vertelt Kimpen hoe hij geduldig door de gang drentelde en een bewaker van zich af schudde zodat hij Madonna zijn manuscript van ‘De kabbalist’ kon overhandigen. De artieste nam het manuscript aan. Een tijd later kwam de naam van een van de personages uit de kabbalist voor in een single van Madonna. Een beetje geluk wellicht, maar het geeft maar net aan hoe je soms een beetje brutaal moet zijn als schrijver. Het lot van je boek ligt in jouw handen.

 Een belangrijke tip van Kimpen: heb altijd een voorbereide ‘elevator pitch’ in je hoofd. Mocht je ooit in contact komen met een belangrijk persoon, een medeschrijver of een uitgever, dan kun je je verhaal meteen promoten. Zorg er ook voor dat je pitch krachtig is, met een opening die ‘triggert’. Tot slot, gebruik geen pseudoniem bij je eerste boek. Je wil jezelf tot slot bekend maken, toch?

Geert Kimpen

Geert Kimpen debuteerde in 2006 met ‘De kabbalist’. Ook zijn andere romans ‘De geheime Newton’, Rachel, of het mysterie van de liefde’ en ‘De prins van Filettino werden herhaaldelijk herdrukt. Zijn meest recente boek is ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’. Samen met auteur Michelle Shanti organiseert hij inspirerende schrijfweken.