Afbeelding
Foto door Min An
Foto door Min An
Dennis Biesma is een aspirant-schrijver die twee boeken op de planning heeft staan. Daarnaast heeft hij ook de Facebookgroep ‘Schrijvers die feedback willen’ opgericht. In deze groep kun je als schrijver een specifieke vraag stellen om feedback te krijgen. Biesma geeft tips over feedback geven én ontvangen.
Toen Biesma een opleiding aan de Schrijversacademie volgde, vond hij het geven en ontvangen van feedback het meest waardevolle van de opleiding. “Je wil het goed onderbouwen. Als ik feedback geef, wil ik niet alleen zeggen: het springt van de hak op de tak, maar ook: dit is een trucje dat je zou kunnen gebruiken om het probleem dat ik ervaar op te lossen”, vertelt hij. Dit was een van de redenen voor de oprichting van de Facebookgroep, maar de hoofdreden was iets anders. “Ik wilde een omgeving creëren waarin ik nog net iets sneller zou kunnen leren schrijven dan dat ik op de Schrijversacademie zou doen.”
Volgens Biesma is de sfeer in de groep heel goed. “Ik vind dat deze groep zichzelf onderscheidt van andere groepen, juist vanwege de sfeer. Er wordt op een positieve manier feedback gegeven en het is daarom een veilige groep om feedback te vragen zonder dat je helemaal wordt afgebrand. Daar moet ik ook wel bij zeggen dat ik daar heel actief op heb gestuurd. Als iemand bijvoorbeeld zegt: wat je schrijft is niet mooi, dan zeg ik: sorry, maar dat is geen feedback. Ik wil niet dat mensen zeggen dat ze iets niet mooi vinden, maar hoe je het beter zou kunnen doen. Kom met onderbouwd advies.”
Maar hoe geeft hij zelf feedback? “Het verschilt of iemand nieuw of een oudgediende is in de groep. Als iemand nieuw is dan trek ik iets meer de fluwelen handschoentjes aan, want ik vind het belangrijk dat die persoon niet stopt met schrijven omdat er nog tientallen verbeterpunten inzitten. Dus wat ik altijd doe, is ten eerste benadrukken hoe gaaf het is dat ze iets durven te plaatsen. Mijn feedback daarna probeer ik meestal te beperken tot twee of drie verbeterpunten, ook al zie ik er honderd. En als laatste probeer ik die persoon uit te dagen om in een nieuwe tekst die verbeterpunten mee te nemen.”
Het advies van Biesma is heel simpel: blijf schrijven. Want door te schrijven, leer je. Bij ervaren schrijvers is hij iets directer. “Dat is omdat je de persoon al hebt leren kennen. Je weet wat ze kunnen. Je hebt al eerder werk van die persoon gezien, dus dan neem je die ervaring mee in je advies. Meestal ben ik op de hoogte van de ambitie van de ervaren mensen in de groep. Als iemand openbaar uitspreekt dat die een bestsellerauteur wil worden, dan durf ik snoeihard te zijn, want dat heeft die persoon dan nodig. Terwijl ik dat zeg, is het ook wel lastig, want ik moet mijn eerste boek nog uitgeven en mezelf nog bewijzen. Ik moet nog zien hoe dat voor mij uitpakt.”
Het ontvangen van feedback zit ook verweven in de groep. “De tip die ik daarbij zou willen geven is: neem het altijd serieus wat iemand zegt, maar je hoeft er niet altijd wat mee te doen. Dat heeft te maken met smaak. Niet iedereen zal wat jij schrijft mooi vinden. Als je alle feedback 100% opvolgt, loop je vast, want dan probeer je iedereen te pleasen en dat is niet reëel. Het is wel belangrijk dat je alle feedback begrijpt.”
Een laatste tip die Biesma wil geven is: doe mee met wedstrijden. “Bij schrijfwedstrijden krijg je een specifieke opdracht. Je moet iets over een bepaald onderwerp schrijven en je krijgt ook een kader mee. Een thema en een maximaal aantal woorden. Ook zit er een tijdsdruk achter. Alles bij elkaar is een soort van snelkookpan. Het versnelt het creatieve proces en dwingt af dat je niet gaat lopen treuzelen, dat je geen excuses meer kunt verzinnen.”
Dennis Biesma is 47 jaar, getrouwd en woont in Amsterdam. Twee jaar geleden schreef hij zich in voor de Schrijversacademie, waar hij een opleiding Creatief Schrijven en de thrillerspecialisatie volgde. Zijn eerste boek – een autobiografie over opgroeien als Jehovah’s Getuige – staat gepland voor dit jaar oktober. Begin 2023 zal ook zijn thriller uitkomen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.