Afbeelding

Sanderson in boekenwinkel anno 2007

Sanderson in 2007, via Wikipedia 

Fantasy-auteur haalt 21 miljoen op voor het uitgeven van zijn boeken en corona blijft actueel in de literatuur

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Fantasy-auteur succes op Kickstarter

Fantasy-auteur Brandon Sanderson heeft geschiedenis geschreven met zijn Kickstarter-project. Fans van de auteur hebben binnen enkele dagen al meer dan 21 miljoen euro gedoneerd, wat een record is op de website. De actie is nog niet afgelopen, dus er is een kans dat dit bedrag nog verder zal oplopen.
De auteur schreef in de afgelopen twee jaar vier boeken, die hij met behulp van een crowdfundcampagne op Kickstarter wil gaan publiceren. Eerder gaf Sanderson al de Mistborn-serie en andere boeken uit. De mensen die hebben gedoneerd op Kickstarter zullen in 2023 elke drie maanden 1 van de 4 nieuwe titels toegestuurd krijgen.

Bron: AD

Pandemie blijft actueel in literaire wereld

Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders is de derde nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022. Eerder werden Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern en Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné File al genomineerd.
Ter Horst en Panders’ Viruswereld is een humoristisch non-fictieboek over de verschillende aspecten van de maatschappij waar corona in het eerste jaar van de pandemie effect op heeft gehad. Pandemieën, en de effecten ervan, blijven een interessant en veel besproken onderwerp in de literatuur. Zo schreef Atte Jongstra ook Cholerastad, een historische roman die je terugneemt in de tijd naar de cholerapandemie van de 19e eeuw.

Bronnen: Tzum (Viruswereld); Tzum (Cholerastad)

Erasmusprijs voor David Grossman

Dit jaar is de Erasmusprijs toegekend aan de Israëlische schrijver David Grossman. Het thema van de prijs van dit jaar was ‘Verbinders in een verdeelde wereld’, wat een typerende omschrijving is van Grossmans oeuvre. Zijn werken bespreken ongemakkelijke politieke onderwerpen, maar ook universele thema’s als vriendschap en het verleden. Zijn bespreking van verlies van menselijkheid en hoop, rouw en geweld won hem het prijsgeld van 150 duizend euro.

Bronnen: Erasmusprijs; Tzum

Uitgeven