Afbeelding
Fear & Fire, B.B. Salem
Fear & Fire, B.B. Salem
Volgens auteur B.B. Salem is schrijven in het Engels als thuiskomen. Vooral omdat zij ook al sinds haar jeugd naar verschillende Engelse series kijkt. Maar wat maakt schrijven in het Engels zo bijzonder? Is er een verschil in de markt? En hoe zit het met ‘self publishing’? Antwoorden op al deze vragen en meer passeren de revue in dit artikel!
Ik vind het zelf heel erg fijn om in het Engels te schrijven. Ook al is het niet mijn moedertaal, vind ik het vele malen makkelijker om scenes en dialoog te creëren. Er zijn ook vaak veel meer woorden die je kan gebruiken om iets te omschrijven dus dat maakt het vaak wat leuker!
Ik vind het zelf heerlijk om in het Engels te lezen, vooral ook omdat ik sinds mijn jeugd in het Engels series kijk, dus het voelt echt als thuiskomen. Het schrijven voelt daarom voor mij ook veel fijner in het Engels. In het Nederlands is mijn schrijfstijl gelijk zo houterig en zonder gevoel. En dat gevoel moet je wel echt hebben als je mensen wil meenemen in je verhaal.
Ik denk dat je sowieso een veel grotere doelgroep hebt als je in het Engels schrijft dan in het Nederlands want bijna de hele wereld kan het lezen. In ieder geval iedereen die Engels kan. Dus je markt is daarom al vele malen groter. Er zijn genoeg mensen die alleen Nederlands lezen en het is daarom ook zeer belangrijk om schrijvers te hebben die Nederlandse boeken schrijven, alleen voor mij is het, vooral ook omdat ik liever Engels schrijf, veel fijner om het dus in die taal te doen.
Zeker, vooral omdat ik veel social media gebruik voor marketing aangezien dat gratis is en daar veel buitenlandse lezers op zitten. En ik heb zeker ook veel Nederlandse volgers die Engels lezen en dat vind ik natuurlijk helemaal leuk. Maar ik heb ook zeker veel volgers/kopers uit bijvoorbeeld Duitsland, Amerika en de UK!
Ik heb eigenlijk geen moment gedacht om uitgeverijen te benaderen. Ik heb al jaren een Etsy shop waar ik fulltime aan werk en ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Het leek mij dus juist leuk om alles zelf te doen zoals de cover, zonder dat iemand zijn mening daar over gaat geven. Het is wel lastig en het kost mega veel geld, maar ik vind het wel echt waard. Mocht er ook een uitgever zijn die mijn boeken wil uitgeven, dan zal ik daar zeker over nadenken. Maar ik zou nooit alle vrijheid kunnen opgeven. Ik vind het te leuk om over de cover en bijvoorbeeld de kaart te denken, dus er zouden dan goede afspraken moeten zijn.
Dat verschilt heel erg. Soms ben ik s ’avonds heel erg actief, maar er zijn ook genoeg dagen dat ik gewoon overdag van 9 tot 5 aan het schrijven ben terwijl mijn man werkt. Het ligt er eigenlijk vaak aan wanneer ik tijd heb.
Vaak ga ik dan alsnog gewoon schrijven en meestal komt het vanzelf dan weer op gang. En als ik er echt geen zin in heb of niks weet, dan ga ik wat anders doen. Maar ik moet zeggen dat ik gelukkig vrij vaak wel inspiratie heb!
Heel af en toe. Maar dit gebeurt echt niet vaak. Ik schrijf dan of gewoon verder totdat het weer op gang komt, of ik ga heel iets anders doen en laat het allemaal even liggen. Vaak komt er dan een tijdje later wel weer wat creatiefs in mij op en dan begin ik weer. Ik heb gelukkig nog nooit een hele erge writer’s block gehad!
Ik ben nu bezig met een boek over één van de karakters uit mijn eerste duologie, en daarna ben ik van plan om een aantal stand alone romance boeken te schrijven in dezelfde wereld de Fear en Fire duologie. Er staat ook nog een nieuwe serie op de planning maar daar moet ik echt even voor gaan zitten want dat is weer een hele nieuwe wereld met regels en wezens die ik moet bedenken.
Ik zou altijd zeggen, begin gewoon met schrijven. Ik had niet echt een verhaal noch een wereld en begin met het eerste hoofdstuk. En toen langzamerhand kwam er van alles naar boven. Maar iedereen zijn schrijfzoektocht is anders. De een plot een heel verhaal voordat die überhaupt begint en de anders begint gewoon lekker met schrijven. Spelling kan een probleem zijn, maar daar heb je editors voor. Het is vooral belangrijk dat je lekker schrijft en ook blijft lezen voor inspiratie zodat je uiteindelijk je eigen draai vindt en je eigen stem en schrijfstijl vindt!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!