Afbeelding

Bron Nieuw Amsterdam

Eindelijk: lezing over literatuur zonder bullshit

Voormalig Nieuw Amsterdam-uitgever Lidewijde Paris toert door het land met haar nieuwe boek Hoe lees ik? Schrijven Online was erbij.

Waarschuwing: de lezing bevat scheldwoorden, zelfspot en galgenhumor. Lidewijde Paris wil met haar boek en de daarbij horende voordrachten literair lezen op een hoger plan brengen – een verlichtingsideaal waarvoor ze De Leesambassade heeft opgericht.
Ze doet dat op een heel praktische manier. Bij haar geen knielende bewondering voor de schrijver in zijn ivoren toren. Maar een simpele vraag: hoe werkt het? Hoe doet de schrijver het? En wat kun je daarvan leren? Daarmee is het niet alleen voor lezers en leesclubs leerzaam, maar ook voor schrijvers.

Analyse

Aan de hand de eerste pagina Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel legt ze uit hoe de schrijver in 14 kleine stapjes de hoofdpersoon van het verhaal introduceert. Korte, simpele zinnetjes waarmee de schrijver de ontheemde man tekent en hoe de lezer in het leven wordt gezogen van een man die alles kwijt is.

Japin

De eerste pagina van Arthur Japins De witte met het zwarte hart analyseert ze op dezelfde manier, maar dan om het gebruik van metaforen uit te leggen en waarom Japin ervoor kiest om met zo’n uitgebreide metafoor te beginnen.

Einstein

Goede lezingen over lezen en schrijven gaan altijd ook over het leven. Zo ook bij Paris. Tijdens de wervelende voordracht komt van alles aan bod: Einsteins Relativiteitstheorie, subliminal advertising, verpakking versus inhoud, en zelfs typografie. ‘Een prachtig logo. Oud. Dat kun je zo zien want het is perfect gespatieerd. Dat kunnen ze niet meer tegenwoordig. Goed spatiëren.’

Discovery Channel

De analytische aanpak van concrete passages maakt de lezing van Paris voor schrijvers als een soort Discovery Channel-programma: How do they do it?
Dat is zo leerzaam dat iedere schrijver die serieus met schrijftechnische zaken bezig wil zijn, eigenlijk naar een lezing van haar toe moet. Je vindt ze hier.

Gezien tijdens: Eat & Read, een initiatief van H. de Vries Boeken en STAALcatering, Haarlem.
Frank Noë