Afbeelding

Kinderboekenweek opening

Schrijven Online

Edward van de Vendel: “Andy Griffith schrijft andere boeken dan ik, maar omdat ik zijn boeken vertaal, leer ik heel dicht bij zijn wereld te komen”

De Kinderboekenweek is begonnen! De Kinderboekenweek werd woensdag 5 oktober afgetrapt in het speelbos van s’ Graveland, passend bij het thema van dit jaar: Gi-ga-groen. Het kinderboekenweekgeschenk van 2022 is geschreven door de Australische kinderboekenschrijver Andy Griffith, bekend van de populaire De waanzinnige boomhut-serie. Het is voor het eerst dat een buitenlandse auteur het Kinderboekenweekgeschenk schrijft.

Lessen van kinderboeken

We spraken op locatie met Edward van de Vendel, die het Kinderboekenweekgeschenk vertaalde, net zoals alle andere delen van De waanzinnige boomhut-reeks en nog veel meer kinderboeken. “Andy Griffith schrijft hele andere boeken dan ik, maar omdat ik zijn boeken woord voor woord vertaal, leer ik heel dicht bij zijn wereld en hoe hij iets bedoeld heeft te komen”, zegt hij. Zelf schrijft hij ook al 26 jaar kinderboeken. “Ik probeer steeds meer boeken te maken die niet alleen ik heel mooi vind, maar waar kinderen ook echt iets aan hebben.” Van de Vendel probeert daarom geen onderwerpen te gebruiken die meer interessant zijn voor volwassenen. Zijn boeken zijn altijd een combinatie van wat hij zelf interessant vindt en wat kinderen interessant vinden. Bijvoorbeeld Vosje, één van zijn kinderboeken met Marije Tolman, die het prentenboek voor Kinderboekenweek 2022 maakte. “Ik vind een vos een heel mooi dier en er zijn ook veel kinderen die dat ook heel mooi vinden”, vertelt Van de Vendel. Het boek gaat over hoe Vosje de eerste vier maanden van zijn leven opgroeit. “In plaats van dat ik een afstandelijk boek schrijf, probeer ik het zo te schrijven dat ik zelf een beetje dat vosje wordt en er helemaal in zit. Dus bijvoorbeeld door zijn allereerste gedachte op te schrijven als hij net geboren is.”

Gebaseerd op het echte leven

Veel van zijn boeken zijn gebaseerd op mensen die hij kent of verhalen die hij heeft gehoord. Zijn laatste boek Misjka gaat over een meisje van negen dat met haar gezin uit Afghanistan is gevlucht. “Om dat soort boeken goed te doen, doe ik vaak onderzoek. In dit geval heeft haar grote broer me alle verhalen verteld. Dan weet ik echt hoe dat in zo’n gezin zit. Ik voel het als een plicht om het zo echt mogelijk te maken.” Verder haalt hij inspiratie uit het dagelijkse leven. “Het is werkelijk zo dat ik bij alles wat ik meemaak denk of het in mijn verhaal of één van mijn plannen past.”

Eisen van een kinderboek

Op de vraag aan welke eisen een kinderboek moet voldoen, antwoordt Van de Vendel dat kinderen graag een boek willen dat grappig of spannend is en volwassenen graag een boek dat goed geschreven, ontroerend en origineel is. Hij vindt dat de allerbeste kinderboeken voldoen aan zowel de criteria die voor kinderen heel belangrijk zijn, als aan criteria die voor volwassenen van belang zijn.

Enthousiasme

Van de Vendel: “Ik vraag mezelf al 26 jaar af wat het schrijven van kinderboeken zo leuk maakt. Ik denk dat het iets te maken heeft met enthousiasme. Kinderen zijn actief, vrolijk en hebben veel energie. Daar hou ik enorm van en dat enthousiasme en die luchtigheid kan in kinderboeken natuurlijk. Bovendien zitten er vaak tekeningen bij en kan ik dus samenwerken met een illustrator, wat ik ook heel fijn vind.”

Service