Afbeelding

Een veilige plaats om te kunnen schrijven is tegenwoordig essentieel.

Drie tips om in volledige rust te kunnen schrijven

Schrijven Online biedt enkele tips om in volledige rust te kunnen schrijven.Schrijvers hebben veelal het gevoel dat de druk steeds hoger komt te liggen en de hele wereld over hun schouder meekijkt op het moment dat hun pen het papier raakt. Juist in deze tijd van consumeren en produceren is het van belang dat je een moment van rust vindt. Schrijven Online biedt enkele tips om dit te kunnen verwezenlijken.

1.      Zoek een veilige plaats om te schrijven.

Voor veel mensen is een zekere vorm van afzondering noodzakelijk om veiligheid te ervaren. Veiligheid betekent in die zin de zekerheid dat niemand je stoort of meeleest. Een eigen werkplek met een deur die afgesloten kan worden of een café waarin alleen maar ongeïnteresseerde vreemden ronddwalen zijn daarom uitstekende locaties. Bekijk het zo: voordat je geestelijke afsluiting kan hebben, moet je fysieke afsluiting kennen.

2.      Vergeet dat iemand je tekst gaat lezen.

Het klinkt misschien vreemd dat je je lezers moet vergeten, want je schrijft namelijk juist voor je lezers. Toch werkt het bevrijdend als je tijdens het schrijfproces niet telkens nadenkt over hoe de lezer de tekst zal interpreteren. Schrijf de eerste versie van je tekst zoals jij die geschreven wil hebben. Als je bij elke zin twijfelt of deze wel goed is, loop je uiteindelijk vast. Bij de tweede versie kan je altijd nog een grap aanscherpen of ingeslopen grammaticale- en stijlfouten elimineren.

3.      Probeer in de schrijfsfeer te komen.

In onze consumptiemaatschappij wordt het steeds moeilijker om te ontsnappen aan de ‘overprikkeling’ die de media over ons heenstorten. Ga daarom op vastgestelde tijden aan de slag. Soms kan het echter lastig zijn om op dat moment in de schrijfsfeer te komen. Enkele tips om het ‘ik vraag me af wat er op facebook gebeurt’-idee te vermijden:

  • Zet muziek aan die past bij de sfeer van je verhaal
  • Sluit kort je ogen en haal diep adem
  • Zet een kookwekker en schrijf zo veel als je kunt voor de wekker gaat
  • Ruim je schrijfplek op
  • Doe eens wat anders: ga in bed schrijven of houd je pyjama aan als je aan de slag gaat

Door: Aron Brouwer

Bron

http://menwithpens.ca/how-to-write-like-no-one-is-watching/