Afbeelding

Gouden vulpen

Foto: Pexels

Vier tips voor het maken van een eerste versie

Het aloude probleem van schrijvers: je kunt maar niet stoppen met herschrijven. Je bent in een spiraal terechtgekomen waar je pas aan kunt ontspringen als je realiseert wat een eerste versie van een verhaal voor je betekent. Schrijven Online biedt vier tips om minder kritisch op die eerste versie te zijn.

De meeste schrijvers kunnen als geen ander kritiek op hun eigen werk geven. In hun ogen is een zelfgeschreven verhaal pas af als het perfect is. Het gevolg: de eerste versie van het verhaal komt nooit af, want je blijft bepaalde scènes maar herschrijven. Zo kom je ervan af:

1. Het is niet voor niks de ‘eerste’ versie

Niks wat je schrijft staat vast. Besef dat je na het schrijven van 50.000 woorden je de helft ervan nooit aan iemand hoeft te laten lezen. Die 25.000 woorden zijn misschien niet geweldig geschreven, maar de eerste versie is wel af. Dat idee zorgt voor rust die je vervolgens kunt gebruiken om kritisch en stap voor stap door je verhaal te gaan. Bekijk het zo: de tweede versie zal altijd beter zijn dan de eerste.

2. Een eerste versie biedt overzicht

Veel schrijvers hebben het hele verhaal in hun hoofd. Het is onvermijdelijk dat je fragmenten vergeet, of ze juist verandert tijdens het schrijfproces. Vooral schrijvers die zonder schrijfplan werken, kunnen op dit probleem stuiten (lees hier een artikel over het gebruiken van een schrijfplan). Als je de eerste versie afrondt, kun je een beter overzicht krijgen van wat er nog mist of wat er nog moet veranderen, zonder dat je het risico loopt dat je iets vergeet.

3. Inspiratie wacht niet op je

Is dit je ooit overkomen: je hebt een moment van inspiratie, maar ziet plots een fragment dat niet lekker loopt. Je herschrijft het, maar als je weer verder wilt met het verhaal, schrijf je stroever dan eerst. De inspiratie is weg. De oplossing: schrijf aan een stuk door. Gooi het er allemaal uit en stop pas als de inspiratie het opgeeft. Kijk pas terug als het af is.

4. Schrappen is schrijven

Herschrijven is misschien het halve werk, maar tijdens het schrappen tonen de juwelen zich pas echt. Vind rust bij het idee dat je tijdens het schrijven veel goeds achter je laat. Zodra de eerste versie af is, kun je de slechte randjes wegschaven. En wie weet schrap je het hele verhaal en gebruik je het juweeltje als de intro voor een nieuw verhaal, of een essay, of een gedicht. Je weet het pas als je de eerste versie af maakt.

Bron

http://menwithpens.ca/first-drafts/