Afbeelding

Lantaarn in de nacht

Via Pixabay

Dit zijn de winnaars van de schrijfwedstrijd 'De Nacht'

Samen met schrijfster Maria Genova organiseerden wij de schrijfwedstrijd ‘de Nacht’. De opdracht was om een spannend verhaal van maximaal 500 woorden te schrijven dat zich afspeelt in de nacht. We kregen wel 300 inzendingen! Bij de beoordeling hebben we onder andere gelet op de logica van het verhaal - het is immers lastig om een compleet verhaal neer te zetten in zo weinig woorden - en orginaliteit. 

Eerste plaats: Vertrouwd - Lisette van Eerten

Juryrapport van Maria: "Heel mooi en boeiend geschreven, vooral omdat de lezer zelf moet uitvogelen of de man in het verhaal goede of slechte bedoelingen heeft. Als lezer blijf je gissen hoe het precies zit. Je voelt de onderhuidse spanning. Bedoelt de man het goed, helpt hij haar echt of is hij op wraak uit? Wat bijzonder knap is, is dat de schrijfster veel minder woorden nodig heeft dan de meeste andere deelnemers om een compleet verhaal te vertellen."

Lisette ontvangt een schrijfboekenpakket en het verhaal wordt gepubliceerd in Alice, de literaire bijlage van Schrijven Magazine. 

Tweede plaats: Donker en licht - Saar Brul

Juryrapport van Maria: "De schrijfster misleidt de lezer op een bijzonder overtuigende manier aan het begin van het verhaal. Het donkere gat van de metrotunnel. Doe het niet! Je denkt meteen aan een zelfmoordpoging. Maar het blijkt iets heel anders te zijn. Lezers houden van verhalen met een verrassingselement en in dit geval is het ook een mooie boodschap: soms zijn het onverwachte dingen die je helpen bij verdriet."

Het verhaal wordt gepubliceerd in Alice, de literaire bijlage van Schrijven Magazine.

Derde plaats: Geesteskind - Bertina Mulder

Juryrapport van Maria: "Het is een origineel verhaal. De lezer voelt het ongemak van de arts die bij de verkeerde lijkt te hebben aangebeld zo laat in de avond. Dit verhaal speelt met het thema ‘er is meer tussen hemel en aarde’. Ik denk dat veel mensen blij worden hoe het afloopt. Een spiritueel verhaal zonder zweverigheid."

Het verhaal wordt gepubliceerd in Alice, de literaire bijlage van Schrijven Magazine.

Eervolle vermeldingen

Twee verhalen hebben het net niet gered, maar verdienen een eervolle vermelding. 

  • ‘Post operatief’ door Patricia Bouwhuis-Ooyevaar. Deze schrijfster laat zien dat je een heel verhaal in slechts één laatste zin volledig om kunt draaien. 
  • ‘Blik op een rozerode hemel’ door Annemieke de Schepper. Heel knap hoe moeiteloos de schrijfster steeds schakelt tussen heden en verleden, zonder dat dit storend of verwarrend is. Bij zo’n kort verhaal is dat juist extra lastig. 

We nemen contact op met de winnaars. 

Over Maria Genova

Maria Genova is schrijfster van enkele bestsellers en prijswinnende boeken. Ze schrijft vaak boeken over maatschappelijke ontwikkelingen, waarvan Komt een vrouw bij de h@cker het bekendst is. Daarnaast schreef ze Hoe schrijf je een bestseller. Ze redigeert ook al jaren manuscripten van andere schrijvers. 

Maria is ook manuscriptbegeleider voor Schrijven Online. Wil je je manuscript door haar laten nakijken? Bekijk dan de opties voor een manuscriptbeoordeling.