Afbeelding

Dit is de winnaar van de Gouden Strop, en wat zijn de kookboeken van Marilyn Monroe waard?

Foto: Pexels

Dit is de winnaar van de Gouden Strop, en wat zijn de kookboeken van Marilyn Monroe waard?

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!


‘Het recht van de snelste’ wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen en hun boek is daarbij verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar.
Het recht van de snelste; hoe ons verkeer steeds asocialer werd, is volgens de jury “een dwingende nadenker”. Het boek geeft een beeld hoe het verkeer de publieke ruimte heeft ingenomen. De overwinning werd bekend gemaakt in de uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Bron: nu.nl/

Mensje van Keulen schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal

Voor Nationale Ouderendag schrijft Mensje van Keulen het Nationale Voorleeslunchverhaal. Ze zal het op vrijdag 1 oktober zelf voorlezen bij Omroep MAX op NPO 1. Het initiatief van de Voorleeslunch komt van de Leescoalitie. De gedachte erachter is dat voorlezen zorgt voor ontspanning voor ouderen en het kan herinneringen ophalen. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen samen om een op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch te organiseren.

Bron: nu.nl/

Twee kookboeken van Marilyn Monroe worden geveild

Het Amerikaanse veilinghuis Siegel Auction Galleries veilt op 22 juni twee kookboeken van Marilyn Monroe. De kookboeken hebben in de kast van de actrice gestaan. The New Fannie Farmer Boston Cooking-School Cook Book en The New Joy of Cook zijn de boeken die verkocht zullen worden. Tussen de pagina’s zijn handgeschreven briefjes te vinden van Monroe. Bijvoorbeeld een boodschappenlijstje, een ingrediëntenlijst en een uitgeknipt recept uit een krant voor lasagne waar de filmster op getekend heeft. Het veilinghuis verwacht een bedrag tussen de 50.000 en 75.000 euro voor de twee boeken. 

Bron: nu.nl/

Bernice Berkleef wint Gouden Strop

Met haar boek Bloedsteen heeft Bernice Berkleek de Gouden Strop 2021 gewonnen en heeft daarmee de beste thriller van het afgelopen jaar geschreven. 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel mag de schrijfster mee naar huis nemen. “Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt” en “de karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde”, is wat de jury over het boek te zeggen had. Uit tachtig inzendingen werd Bloedsteen gekozen.

Bron: nu.nl/

 A.L. Snijders en Remco Akker overleden

Schrijver A.L. Snijders, pseudoniem voor Peter Cornelis Müller, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt AFdh Uitgevers. Het genre ‘zeer kort verhaal’, is waar Snijders het meeste bekend van was. Hij had het genre zelf bedeacht. Hij was jarenlang docent Nederland en wilde zijn lezers graag ‘aan het denken zetten’.

Dichter Remco Akker is plotseling overleden. Hij schreef recensies, hield een blog bij en creëerde tot het laatste moment gedichten. Met zijn eerste bundel Harlingen in de sneeuw uit 1984 won hij de Zilveren Griffel. Ook was Akker docent. Hij is 80 jaar geworden. Lees hier het in memoriam

Bron:.tzum.info/ & nos.nl/

Uitgeven