Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Je eigen stem vinden, het verwerken van trauma’s en erachter komen wat je nou precies wil in je leven; in een TED Talk vertelt Nicoletta Demetriou hoe (doelloos) schrijven je leven kan veranderen. Hier zetten we het even op een rijtje.
De niet-schrijvers in je leven zien schrijven waarschijnlijk als iets formeels. Iets wat je alleen doet voor bijvoorbeeld een (zakelijke) brief. Zij weten dus niet dat schrijven iets magisch heeft. Het kan je namelijk in contact brengen met jezelf. Als je elke dag een beetje schrijft, zonder daarin een doel te hebben, zal je merken dat er iets gebeurt. Na ongeveer twee, drie of vier weken, begin je je eigen stem te horen. Je gaat er namelijk achter komen dat je misschien helemaal niet gelukkig bent met je nieuwe goudvis, je dure auto of je opleiding.
Deze stem, die je normaliter niet hoort, heeft zich ergens op de achtergrond in je hoofd verstopt. En met schrijven geef je de stem de kans om te spreken. Je vindt het door vijftien minuten lang te schrijven, zonder werkelijk na te denken. Let bijvoorbeeld niet op de spelling, de zinsopbouw of het onderwerp. Het gaat erom dat je zo onbewust mogelijk schrijft, zonder je hand van het papier af te halen.
Uit een neurologisch onderzoek in de Verenigde Staten, blijkt dat een gemiddeld persoon 70.000 gedachtes heeft per dag. Al die verwerkingen van gedachtes noemen de Boeddhisten een ‘monkey mind’. Zoals een aapje constant heen en weer springt van de ene naar de andere boom, springen wij van gedachte naar gedachte. Schijnbaar weten we hier niet meer mee te stoppen. Een andere vergelijking is dat ons hoofd een beetje lijkt op een drukke, luidruchtige en grote snelweg. Waar de kans op filevorming elke minuut groter wordt.
Door te schrijven en te luisteren naar je stem, kan je elke keer een kleine auto of een geluidje weghalen uit je hoofd. Op dat moment komt er ruimte vrij voor openbaringen en contact met jezelf.
Misschien zie je je zelf helemaal niet als schrijver, of als iemand die naar zijn eigen stem wil luisteren. Dat is begrijpelijk. Het is namelijk best beangstigend om dichtbij jezelf te komen. Misschien wil je die onbewuste stem geen kans geven wanneer deze je vertelt om je nieuwe auto weg te doen. Maar weet wel, dat schrijven kan werken als een medicijn. Je kan veel scherper in beeld krijgen wat je mening is.
Hoe lang wil je namelijk iets volhouden als je toch al stiekem weet dat het niet werkt? En hoe zal je mentale en fysieke gezondheid daarop reageren? Als je schrijft kan je er veel sneller achter komen waar je geluk werkelijk ligt. En het goede nieuws is ook nog; het kost bijna niks. Het enige wat je nodig hebt is een pen, papier en natuurlijk jezelf.
De hele TED Talk zien? Je vindt hem hier:
https://www.youtube.com/watch?v=aTgPJQ9Dy7Q
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!