Afbeelding
Lassie
Lassie
Op 4 oktober is het wereldwijd dierendag. In literatuur spelen dieren soms ook een hele belangrijke rol, of zelfs de hoofdrol. Deze 6 dieren uit literatuur hebben onze harten veroverd.
De jonge hengst Joey komt door toeval terecht op de boerderij van Alberts vader. Albert en Joey hebben een hechte band, maar worden van elkaar gescheiden als het paard in de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk wordt gestuurd met de Engelse troepen. Hier moet hij, als oorlogspaard, dienen aan het front. De verschrikkelijke ervaringen in de oorlog en de vriendschap tussen mens en dier worden in dit bijzondere verhaal beschreven vanuit het paard. Warhorse is in de jaren 80 geschreven door de Britse auteur Michael Morpurgo en sindsdien bewerkt als toneelstuk en film.
Het verhaal Van den vos Reynaerde wordt gezien als het hoogtepunt in de Nederlandstalige middeleeuwse literatuur. Het gedicht heeft 3469 versregels en gaat over de sluwe vos Reinaart die zijn vijanden keer op keer met list en bedrog in de val lokt. Ondanks de wreedheid van het personage is hij toch een belangrijk stukje literatuurgeschiedenis.
Lassie is een Schotse collie die gescheiden wordt van haar baasje, van wie ze veel houdt. Op wonderbaarlijke wijze weet de hond een weg terug te vinden naar huis. Onderweg belandt ze in het ene avontuur na het andere. Over Lassie zijn tientallen boeken geschreven en er is ook een langlopende serie gemaakt in de jaren 50-70. In totaal zijn er zijn 11 Lassie-films verschenen. De Engelse schrijver Eric Knight introduceerde de beroemde hond voor het eerst in 1938.
Moby Dick is de walvis uit het gelijknamige boek van Herman Melville. De witte potvis wordt opgejaagd door kapitein Ahab, die geobsedeerd is door de walvis sinds het beest zijn been heeft afgebeten. Hij heeft er alles voor over, inclusief zijn eigen leven en zijn bemanning, om wraak te nemen op Moby Dick. Het verhaal over de walvis is uitgegeven in 1851 en sindsdien zijn er talloze films van gemaakt. Moby Dick wordt vandaag gezien als een klassieker in de literatuur.
Nijntje Pluis is het beroemdste konijn ter wereld. Het eerste boek over Nijntje, dat geschreven is door Dick Bruna, verscheen in de jaren 50. Inmiddels zijn er 37 boeken uitgebracht over het konijntje, is er een animatieserie en film over haar gemaakt en verschenen er vier musicals. De boeken over Nijntje zijn in meer dan 50 talen vertaald, waaronder Chinees en Spaans.
Bob de Straatkat is een grote rode kater die beroemd is geworden door zijn bijzondere verhaal. Hij leefde op straat in Londen, tot hij straatmuzikant James Bowen ontmoette en de twee beste vrienden werden. Bowen, ex-drugsverslaafde, begon zijn leven te beteren voor zijn nieuwe huisgenootje. Terwijl hij muziek maakte op straat zat Bob op zijn schouders, en het duo vergaarde zo bekendheid in Londen. Het bijzondere verhaal schreef Bowen op en inmiddels zijn er 7 boeken uitgebracht in meer dan 25 talen. In 2016 is het verhaal ook verfilmd, met Bob zelf in de hoofdrol.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!