Start » Nieuws » Dichtersgilde Utrecht: de stad als inspiratie

Dichtersgilde Utrecht: de stad als inspiratie

29 April 2016

Schrijven Online doet verslag van het Utrechts DichtersgildeMaarten Das, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, gaf zijn toehoorders op 25 april in het Stadhuis van Utrecht een kijkje in zijn werk als dichter. Opvallend was de verscheidenheid aan inspiratiebronnen in combinatie met een toch constante rode draad in zijn werken.

Maarten Das

Als lid van het Stadsdichtersgilde droeg Das alleen gedichten voor die gerelateerd waren aan Utrecht. Tijdens zijn introductie van elk gedicht kwamen talloze verschillende inspiratiebronnen aan bod. Toch wordt zijn werk gekenmerkt door het steeds terugkerende thema religie.

Das haalt zijn inspiratie vooral uit wandelingen, ontdekkingen en belevenissen in de stad Utrecht zelf. Zo heeft hij een gedicht geschreven over antiekzaak De Oude Pijpenlade en hoe hij zich voorstelde dat deze zaak ’s nachts tot leven komt. Ook vormen vriendschappen die hij tijdens zijn studententijd bij Biton sloot inspiratie voor meerdere gedichten.

Roze Zaterdag

Een mooi voorbeeld van de versmelting van de stad Utrecht en het thema van religie in de werken van Das, is een gedicht wat hij schreef in opdracht van de gemeente voor Roze Zaterdag. Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride.

Das legt in dit gedicht de link tussen de kleur roze en de bijbel, door te verwijzen naar het Hooglied waarin de combinatie rood en wit voorkomt. Deze combinatie van rood en wit laat hij dan weer verwijzen naar het wapen van de stad Utrecht, waarin rood en wit symbool staan voor de rode mantel van Sint Maarten en de witte kleur van zijn onderrok die tevoorschijn kwam toen hij een stuk van zijn mantel aan een bedelaar schonk. Dit idee van samen delen en gelijkheid sluit prachtig aan bij het idee van Roze Zaterdag.

Utrechts Stadsdichtersgilde

Het Utrechts Stadsdichtersgilde is het huis van professionele dichters van Utrecht. Het Gilde schrijft in opdracht van de gemeente, maar ook voor andere opdrachtgevers in Utrecht.

Eén van deze opdrachtgevers is Eenzame Uitvaart. Een eenzame uitvaart is een begrafenis van iemand zonder enige kennissen of familieleden. Bij een dusdanige begrafenis woont een dichter van het Stadsdichtersgilde de uitvaart bij en schrijft een gedicht speciaal voor de overledene. Dit gedicht wordt tijdens de uitvaart voorgedragen.  

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!