Afbeelding

Deze 5 yoga-oefeningen gaan je helpen met schrijven

Foto: Pexels

Deze 5 yoga-oefeningen gaan je helpen met schrijven

Yoga is niet alleen gezond voor ons lichaam, maar het voedt ook onze geest. Zeker voor schrijvers, die veel achter de computer zitten, is het belangrijk om af en toe op de pauzeknop te drukken om de spieren los te maken.
Deze vijf oefeningen zijn gemakkelijk en geven je dat rustmoment.   


1. Haal even adem

Zorg voor een yogamat, handdoek of een andere zachte ondergrond. Ga vervolgens in de kleermakerszit zitten. Het is belangrijk dat je ruggengraat recht is. En ontspan je schouders en armen. Sluit nu je ogen. Adem zoveel mogelijk zuurstof in door de neus en blaas het vervolgens langzaam uit. Voel de schone lucht als een soort boot door je lichaam varen. Je negatieve gevoelens en gedachtes stappen op deze boot en vinden hun weg naar buiten. Deze oefening is er om je bewust te worden van je ademhaling en je passieve gevoelens onder controle te houden. Erg handig als je even gefrustreerd bent over een writer’s block.

2. Maak de nek en schouders los

Door het intensief schrijven kunnen nek- en schouderklachten opspelen. Het is daarom belangrijk om deze spieren af en toe wakker te schudden.
Voor deze oefening moet je in de kleermakerszit zitten. Breng je kin naar je borst en beweeg je hoofd langzaam van links naar rechts. Zorg voor een rustige ademhaling.
Til je hoofd weer omhoog en breng dan je twee schouderbladen zo ver mogelijk naar elkaar toe. Voel de spanning in de schouders en nek, houd dit even vast en gooi ze dan weer los. Herhaal dit een paar keer. 

3. Twist je bovenlichaam

Met deze oefening brengt je meer soepelheid in je ruggengraat en verbeter je de doorbloeding in je organen. Als je in de kleermakerszit zit, beweeg dan je linkerhand naar je rechterknie en draai je lichaam en hoofd mee. Breng je rechterhand zo ver mogelijk schuin naar achteren. Voel de rek in je rug en schouders. Laat de houding los en beweeg je lichaam weer terug. Herhaal dezelfde oefening aan de linkerkant.

4. Beoefen de Cat Cow

De Cat Cow is een populaire yoga-oefening. Dit is niet gek, want hij is vrij simpel. Met de Cat Cow verminder je rugklachten. Ga voor de oefening op je handen en knieën zitten. Je knieën plaats je op heupbreedte en je handen onder je schouders. Adem in en brengt als een (bange) kat je hele rug en nek omhoog. Laat je hoofd naar beneden zakken. Adem vervolgens uit en maak je rug helemaal hol. Breng je hoofd omhoog. Je voelt een lichte stretch in de hals. Doe deze oefeningen een aantal keren achter elkaar en volg daarbij je ademhaling.

5. Duik naar de grond

Ga voor deze oefening eerst helemaal recht staan. Je voeten staan naast elkaar, je ruggengraat is recht en je kruin wijst naar het plafond. Adem flink uit en breng je vingertoppen naar de grond. Als je je knieën moet buigen om de grond te kunnen bereiken, is dat niet erg. Probeer met elk in- en uitademing dichter bij de grond te komen. Houd de houding 1 tot 2 minuten vol. Met deze oefening stretch je de hamstring, de heupen en je maakt ruimte in het bovenlichaam.