Afbeelding

Collegezaal

Foto door Pixabay

Deze 5 succesvolle schrijvers volgden een schrijfopleiding

Veel mensen vragen het zich af: kun je leren schrijven? Wat we wel weten, is dat er in ieder geval genoeg succesvolle Nederlandse schrijvers zijn die een schrijfopleiding volgden. Wij noemen er in dit artikel vijf.


1. Marieke Lucas Rijneveld

We kennen hem bijna allemaal wel. Rijneveld is een Nederlands schrijver en dichter. Hij staat er onder andere bekend om dat hij als eerste Nederlandse schrijver de Booker International Prize won met zijn boek The Discomfort of Evening, de vertaling van De avond is ongemak. Daarmee heeft hij dus niet alleen bekendheid in Nederland, maar ook een beetje in het buitenland. Hij won dit jaar ook de Boon literatuurprijs voor fictie en non-fictie en de Boon publieksprijs voor fictie en non-fictie. Verder heeft hij nog veel andere prijzen en nominaties op zijn naam staan. Maar wisten jullie dat Rijneveld ooit een schrijfopleiding volgde? Op zijn 19e ging hij in Utrecht een docentenopleiding Nederlands volgen, maar een jaar daarna stopte hij hiermee en schreef hij zich in voor de Schrijversvakschool in Amsterdam. 

2. Ton Rozeman

Ook Ton Rozeman is een succesvol oud-student van de Schrijversvakschool Amsterdam. Hij is auteur van een aantal goed ontvangen verhalenbundels. Inmiddels is hij ook docent op de Schrijversvakschool en heeft hij een handboek geschreven: Korte Verhalen Schrijven. Hij stond op de longlist van onder andere de Libris Literatuurprijs, Ako Literatuurprijs en de BNG Nieuwe Literatuur Prijs met zijn boek Misschien maar beter ook. En met zijn boek Intiemer dan seks won hij het Charlotte Köhler Stipendium 2003 en stond hij op de shortlist Academia Debutantenprijs 2002.

3. Esther Gerritsen 

Gerritsen is oud-student van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Dit is een schrijfopleiding die in 1992 is opgericht en inmiddels is gestopt. Je kon twee richtingen kiezen: dramaschrijver en docent literaire vorming. Gerritsen schrijft romans, columns en scenario’s voor tv en film. Ze heeft inmiddels veel succesvolle romans geschreven waarvan er vier zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ook mocht ze in 2016 het Boekenweekgeschenk schrijven en heeft ze een populaire wekelijkse column in de VPRO gids. Haar successen in de theaterwereld zijn ook niet ondervertegenwoordigd; ze schreef het scenario voor Instinct, de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2019 en is co-auteur van de tv-serie Red Light.

4. Maartje Wortel

Wortel ging eerst een korte tijd naar de Academie voor Journalistiek in Tilburg, maar volgde daarna de opleiding Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze heeft een aantal nominaties op haar naam staan, maar heeft ook daadwerkelijk prijzen binnengesleept. Wortel won de Anton Wachterprijs en de Venlo Nieuw Proza Prijs met het boek Dit is jouw huis. Met haar boek IJstijd is ze bekroond met de BNG Literatuurprijs en werd ze uitgeroepen door de Volkskrant als literair talent 2014. Er moet iets gebeuren is Vrij Nederland Boek van de Week. 

5. Marjolijn Hof

Hof is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Haar eerst jeugdroman Een kleine kans werd meteen heel goed ontvangen. Dat boek werd bekroond met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het werd in vijftien talen vertaald en uiteindelijk ook verfilmd. Haar boek De regels van drie sleepte in 2014 de Woutertje Pieterse Prijs binnen. Ze volgde een schrijfopleiding aan de toenmalige Schrijversvakschool: ’t Colofon. 

Kun je schrijven leren?

Al deze mensen hebben een schrijfopleiding gevolgd, maar kun je schrijven dan leren of niet? We kunnen in ieder geval vaststellen dat schrijfopleidingen iets bijdragen. Het niveau van de opleidingen is ook een stuk beter geworden door de jaren heen. Ze worden steeds meer serieus genomen. Maar er moet wel iets van talent zijn, zeggen veel mensen. Als je totaal geen aanleg hebt dan zal een schrijfopleiding niets doen. Lees hier meer over de discussie.