Debuterend auteur plaatst dure advertenties in NRC voor zijn eerste roman - dit is waarom

Debuterend auteur Machiel Hoek (48) plaatst een aantal zaterdagen grote advertenties in NRC voor zijn roman Het meisje dat de wereld veranderde. Niet heel gebruikelijk natuurlijk, vooral niet voor een debuterende auteur die de advertentie uit eigen zak moet betalen. Hoek legt uit waarom hij deze keuze maakt.

Geen recensies

Afbeelding

Cover Het meisje dat de wereld veranderde

Hoek: "Ik werd geïnspireerd door Ilja Gort die enkele weken geleden een advertentie in NRC plaatste om te reageren op een wel erg negatieve recensie van zijn boek.” Het meisje dat de wereld veranderde is afgelopen april verschenen bij Paris Books en Hoek probeerde het boek dan ook aan te bieden aan recensenten. Er kwamen geen reacties. "Ik krijg de indruk dat er een kloof is tussen de wereld van boekrecensenten en dat wat de meeste boekenlezers wérkelijk raakt en boeit; een aantal bestsellers wordt afgekraakt en complexe boeken worden opgehemeld. Ik kan het niet anders verklaren. Of mijn boek is tóch pulp, hahaha!"

Levensmissie

Toch wil Hoek het grote publiek bereiken met het boek, omdat hij hoopt dat zo veel mogelijk mensen de boodschap van zijn boek mee kan geven. “Ik was als kind al op zoek naar het geheim van het leven. Toch volgde ik het standaard pad: studeren en daarna gaan werken. Toen het schip met geld aan kwam varen, zei een stemmetje: wat wil je echt? Ik gooide mijn leven om en schreef dit boek.”

Hij noemt het boek zijn levensmissie, en dat is dan ook de reden om de dure advertenties aan te schaffen. “De boodschap van het verhaal, over het geheim van het leven, wil ik zo breed mogelijk verspreiden, omdat deze kan bijdragen aan een mooiere wereld. Het gaat in tegen de huidige trend van polarisatie en zwart-witdenken. In dit boek ligt mijn hart en ziel, en dus doe ik er alles aan om te zorgen dat het z'n weg naar de juiste lezers kan vinden, koste wat het kost."

Binnen- en buitenland

En geld en energie kost het sowieso, meent Hoek. “Ik heb ook trainingen gevolgd zodat ik meer kon leren over marketing.” Hij hoopt op een goede respons op de advertenties. “Verder komt er ook een Engelstalige vertaling, dat zal ook helpen voor de verspreiding van de boodschap. Maar ik hoop dat het ook aanslaat in het thuisland.” Tot nu toe is hij blij met de reacties van lezers die geraakt worden door het verhaal. Hij is dan ook bezig met een vervolg.

Afbeelding

Machiel Hoek