‘De roman heeft vitale en dynamische vooruitzichten’

Op 13 maart 2013 was Oek de Jong spreker bij een debat in De Balie in Amsterdam. Na zijn lezing ging een panel van drie schrijvers met hem in gesprek.

De Jong begon zeer optimistisch zijn lezing over de toekomst van de roman, maar hij gaf wel aan dat deze onder druk staat door verschillende factoren. Het verlies van de centrale positie in de culturele sector van de roman behoort tot de belangrijkste. Daarnaast wordt het publiek vaker door de beeldcultuur ‘gelokt’ en draait de boekenbranche tegenwoordig voornamelijk om marketing.

Een andere oorzaak is de concurrentie met nieuwe media en onderling tussen auteurs. ‘Er liggen nu duizenden schrijvers uit de hele wereld in de boekhandel. Dat maakt de verleiding groter dan ooit om bekende auteurs te imiteren, met een groot gevaar van eenvormigheid van dien. En wie de pech heeft niet goed over te komen op tv, ziet mindere auteurs dan hemzelf de belangstelling van de lezer kapen,’ aldus De Jong. Hij vervolgt zijn betoog dat er altijd auteurs en nieuwe onderwerpen zullen zijn die het onderzoeken waard zijn.

Iedere schrijver kent twee ingrediënten die belangrijk zijn bij het schrijven, namelijk: zijn eigen ontwikkelde schrijfstijl en de traditie. Vernieuwing van de roman in zowel zijn vorm als inhoud is van groot belang in deze traditie. Hij gaf hierbij een voorbeeld van de ontwikkeling van de liefde en intimiteit vanaf de negentiende eeuw tot de eenentwintigste eeuw. ‘Alleen een roman kan laten zien en beleven wat een mens, in al zijn subtiliteit en tegenstrijdigheid, werkelijk denkt en voelt.’

De volgende lezing over de toekomst van de roman vindt plaats op 2 april en wordt verzorgd door Vonne van der Meer. De laatste lezing zal door Tommy Wieringa op 29 april gehouden worden.

Bron

www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/er-zullen-altijd-romanschrijvers-zijn-oek-de-jong/article-4000262864239.htm