De overlevingsdrang van kleine literaire uitgeverijen

Hoe houden kleine uitgeverijen zich staande?Hoe houden kleine uitgeverijen zich staande? Het geheim van uitgever Luc de Rooy: ‘Het geld is gewoon niet het belangrijkste.’

De Groene Amsterdammer hield een interview  met Luc de Rooy, oprichter van de onafhankelijke literaire uitgeverij Karaat (hij won ook de Winterverhalenwedstrijd van Schrijven Magazine in 2008, onder andere). Hij gaat in op de risico’s die het oprichten van een eigen uitgeverij met zich meebrengt, vooral in de turbulente boekenmarkt van vandaag.

Zo heeft het vak te maken met flinke omzetdalingen, concurrentie met andere media zoals internet en het verdwijnen van boekhandels. Daarnaast zijn er talloze goedbezochte literaire avonden en nieuwe uitgeverijen, waaronder Karaat. Volgens De Rooy ligt het probleem in de hoeveelheid boeken die grote uitgeverijen jaarlijks uitbrengen, met name voor de communicatie naar vertegenwoordigers en pr- en marketingmedewerkers.

‘Onze ervaring bij onze vorige werkgevers was dat lang niet alle werknemers de boeken kenden die we uitgaven,’ aldus De Rooy. ‘En dus konden ze er ook niet vol enthousiasme over praten. Zo belandden automatisch veel titels al bij voorbaat buiten de schijnwerpers.’ Met uitgeverij Karaat wil hij dan ook maar pakweg vijf titels per jaar uitgeven. Hierdoor krijgen zowel het boek als de pers en de inkopers van boekhandels de aandacht die ze verdienen.

De Rooy richt zich niet op de vraag: ‘Is het boek winstgevend’, maar juist op: ‘Vinden wij het een goede titel?’ Daardoor geeft Karaat titels uit die andere uitgeverijen ‘te riskant vonden’. ‘Onze keuze is gebaseerd op onze eigen leeservaring,’ aldus De Rooy. ‘Als ze ons opvallen, dan vallen ze een recensent ook op, en daarna de boekverkoper en de lezer. Geef je zo’n boek vervolgens goed verzorgd en met een mooi omslag uit, dan kan het niet meer mis gaan.’

Lees het hele interview op de website van De Groene Amsterdammer.

Bron

www.groene.nl/2013/11/we-hebben-geen-grachtenpand