De meest invloedrijke vrouwelijke schrijvers van 2012

Deze drie schrijvers hebben een spoor achtergelaten in de boekenwereld.Het was een jaar vol uitgaven van invloedrijke, buitenlandse vrouwelijke schrijvers. Deze drie brachten veel teweeg in de boekenbranche.

EL James

De auteur van Fifty Shades of Grey is natuurlijk het fenomeen van 2012. De trilogie van James is het onuitwisbare bewijs dat uitgeven in eigen beheer net zo succesvol kan zijn als traditioneel uitgeven. De truc van James? Geen methodiek, structuur of schrijfplannen. ‘Ik schrijf het voor mijn plezier, anders zou ik het niet doen,’ aldus James.

Leuk feitje: James startte het boek als fan fiction van Twilight, een verhaal in de wereld van Stephenie Meyer's young adult boekenreeks. Om Fifty Shades te kunnen publiceren, zijn de overeenkomsten verwijderd.

Hilary Mantel

De winnares van twee keer de Man Booker Prize, één van de meest prestigieuze literaire prijzen van Groot-Brittannië, allebei voor een deel uit haar trilogie over Thomas Cromwell, Engels staatsman en vertrouweling van koning Hendrik VIII. Haar werk was niet bekend voordat ze de prijzen in ontvangst nam, maar na Wolf Hall en Bring Up the Bodies komt daar verandering in.

Lees een interview met Hilary Mantel in het volgende nummer van Schrijven Magazine, dat op 14 december verschijnt. Dit nummer ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Schrijven Magazine.

JK Rowling

Van Harry Potter, dat als kinderboek begon maar zich een weg baande naar de markt van young adult en volwassenen, naar The Casual Vacancy, een fictief werk over de strubbelingen van het hedendaagse leven. Hoewel de recensies over het boek niet uitermate lovend zijn, weet Rowling zich staande te houden. Misschien blijft Harry Potter het hoogtepunt van haar carrière, maar er is geen twijfel over mogelijk dat Rowling zich zal blijven bewijzen.

Ontbreekt er volgens jou een auteur in dit lijstje? Laat het hieronder weten en we voegen haar toe!

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/nov/30/women-who-dominated-publishing-2012