Afbeelding

schrijven, lezen, lezer, schrijver, nieuws, literatuur, boeken, weten, news, bronzen uil

pixabay

De Leescoalitie luidt de noodklok, Machteld Siegmann wint Bronzen Uil

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Leescoalitie luidt noodklok bij ministers van Onderwijs en Cultuur

De Leescoalitie heeft de noodklok geluid omdat het volgens hen niet goed gaat met het leesniveau van kinderen in Nederland. Daarom hebben ze een oproep gedaan bij de ministers van Onderwijs en Cultuur om in actie te komen. Zo wil de Leescoalitie dat elke leerling de school verlaat met een voldoende leesniveau. Hierbij willen ze vooral dat de focus ligt op achterblijvende groepen: leerlingen in het vmbo en lager en jongeren uit achtergestelde wijken. Scholen moeten volgens de coalitie voor meer boeken gaan zorgen en ook wordt het belang van leesplezier benadrukt.

Bron: KB

Annemarie Raas wint Finse vertaalprijs

Voor het eerst in 45 jaar heeft een Nederlandse vertaler de Finse Staatsprijs voor buitenlandse vertalers gewonnen. De prijs mocht in ontvangst worden genomen door Annemarie Roos. Zij heeft tijdens haar carrière al 47 Finse boeken vertaalt naar het Nederlands. Hieronder vallen kinderboeken, detectives, novelles en romans. Voor het winnen van de prijs krijgt zij maar liefst 15.000 euro.

Daarnaast won ook Louise Glück de nobelprijs voor literatuur. Meer weten? Lees dan ons artikel hier.

Bron: Letterenfonds

Machteld Siegmann wint Bronzen Uil met debuutroman

Dit jaar heeft Machteld Siegmann de Bronzen Uil gewonnen. Ze heeft de Belgische literatuurprijs weten te bemachtigen met haar debuutroman De kaalvreter. Met het winnen van de prijs krijgt ze een beeldje van een uil en 10.000 euro. Daarnaast won ze ook de publieksprijs. Haar debuutroman gaat over Leie, een driejarig Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Als in de zomer van 1974 haar pleegmoeder overlijdt, weet ze door een groot weggedrukt trauma niet meer hoe ze verder moet leven met haar gezin. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Ambo Anthos.

Bron: Parool

Michael Tedja wint de Jana Beranováprijs

De Jana Beranováprijs gaat dit jaar naar kunstenaar en auteur Michael Tedja. De prijs is bedoeld voor onafhankelijke auteurs die “zich niet laten leiden door conventionele, modieuze of morele criteria in de kunst”, aldus de uitreikende organisatie Woordnacht. Met het winnen van de prijs krijgt hij een bedrag van 4000 euro. Michael Tedja ontvangt de prijs op 7 november tijdens het Woordnachtfestival in Rotterdam.

Bron: NRC

Rob de Vos-prijs gewonnen door Daphne Schrijvers

Dit jaar gaat de Rob de Vos-trofee naar Daphne Schrijvers. Zij heeft de prijs gewonnen met haar gedicht ‘Je kunt positie kiezen’. De jury, bestaande uit 7 leden, omschrijft haar gedicht als “een gedicht waarin op haast klinische wijze besproken wordt hoe je uit het leven kunt stappen. Zonder grote woorden staat het gedicht bol van de ingehouden emotie, waaraan alles tegemoetkomt: de kamer, het interieur, de troosteloosheid”, aldus Hettie Marzak aan Meander Magazine. Naast de prijs wint Daphne Schrijvers ook 100 euro. In totaal waren er 227 inzendingen.

Bron: Meander Magazine

Uitgeven