De boekendokter tot je dienst

Onderzoek toont aan dat stoornissen helpen bij het kiezen van een boek. Liefdesverdriet, stress of andere sociale problemen? Vergeet de huisarts en pak een boek!

Een Brits wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen het beste naar een boek kunnen grijpen als ze last hebben van milde stoornissen of problemen. Hierbij is te denken aan niet specifieke kwalen die moeilijk zijn te achterhalen door een dokter, zoals eet- en slaapproblemen, stress en angststoornissen. Er is een lijst van dertig zelfhulpboeken opgesteld die gekoppeld is aan dertig problemen. Bij de eerste consultatie krijgt de patiënt op doktersrecept een zelfhulpboek voorgeschreven dat aansluit bij zijn of haar kwaal.

Een goed voorbeeld van een dergelijk boek is Overcoming Depression van Christopher Williams. Patiënten die dit boek hebben gelezen en hun bevindingen met hun dokter hebben besproken, blijken vaak minder depressief te zijn dan patiënten die geen enkel boek hebben opengeslagen over hun kwaal. De voorgeschreven zelfhulpboeken kunnen de patiënten simpelweg ophalen bij openbare bibliotheken die deze beschikbaar hebben gesteld in hun collectie door een subsidieregeling van 23.000 euro met de Britse Arts Council.

Naast Verenigd Koninkrijk zijn ook Denemarken en Nieuw-Zeeland al een tijdje bezig met deze nieuwe hype en zelfs in Vlaanderen is de term boekendokter niet onbekend.

Heb je zelf ideeën of tips voor zelfhulpboeken? Laat het hieronder in een reactie weten.

Bron

www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/britse-huisartsen-gaan-boeken-voorschrijven/article-4000243880360.htm#