Afbeelding
Foto door Alexander Mils via Pexels
Foto door Alexander Mils via Pexels
Op universiteiten in de Verenigde Staten worden jaarlijks commencement speeches gegeven, waarbij afgestudeerden toegesproken worden door bekende mensen zoals schrijvers en politici. In 2001 was Stephen King aan de beurt op Vassar College in New York. Benieuwd wat deze beroemde schrijver aan de nieuwe generatie wilde meegeven?
Je kent Stephen King vast wel van zijn boeken zoals de klassiekers It en The Shining. Maar wat je misschien niet weet, is dat hij een ernstig auto-ongeluk heeft gehad in 1999. De speech ging deels over hoe dit hem beïnvloed heeft. Ook in zijn schrijfboek Over leven en schrijven gaat hij hierop in. Op de dag van de speech vroeg hij de studenten niet alleen na te denken over hun toekomst, maar ook over hun sterfelijkheid.
King begon hiermee: ‘Ik wil jullie uitnodigen om, om je heen te kijken en deze feestelijke omgeving in je op te nemen. Heb je het? Oké, sluit dan nu je ogen. Er zal niks raars gebeuren, het enige wat ik wil is dat je hetzelfde ziet als wat je net met je ogen open zag.’ Daarna nodigde hij de studenten uit om 100 jaar in de toekomst te kijken, een enge gedachte, omdat waarschijnlijk bijna iedereen dan dood zal zijn. Maar het is goed om voor de geest te halen voor zijn boodschap.
Stephen King had ten tijde van zijn ongeluk een vermogen van een paar miljoen dollar (nu wordt hij geschat op 400 miljoen dollar), maar pas na zijn auto-ongeluk realiseerde hij zich de betekenis van ‘je kan het niet met je meenemen’. Na zijn ongeluk lag hij aan de kant van de weg, bedekt met modder en bloed en een gewond been. Hij had een Mastercard op zak, maar ‘als je daar ligt met gebroken glas in je haar, kun je niks met je Mastercard.’ Daarna heeft King nog lang moeten herstellen. Zulke dieptepunten in je leven, kunnen je vaak hele belangrijke inzichten geven.
Zo ook deze gebeurtenis voor King. ‘We komen naakt en blut het leven in. We hebben dan misschien kleding aan als we het verlaten, maar we zijn nog steeds even blut.’ Iedereen zal blut sterven, ook hij, ook Bill Gates, ook de studenten. Je moet je bewust zijn van de tijd die voorbijgaat. Nu lijkt het misschien nog ver weg. Maar als we even terugpakken op die 100 jaar die we ons net moesten voorstellen, dan is het opeens toch heel kort. ‘Ze zeggen dat tijd uiteindelijk slechts een oogwenk is.’
De mooiste kracht van de mens is volgens King de kracht van medeleven, iets wat elke schrijver waarschijnlijk in zich heeft als ze goede personages willen bedenken. Daarom wilde hij vertellen over goede doelen op een grote schaal in zijn speech. ‘Het enige wat uiteindelijk overblijft is hetgeen wat je doorgeeft.’ En dat is dus niet geld. King geeft dingen weg, omdat dat voor hem de enige concrete manier is waarop hij kan laten zien dat hij blij is om te leven. Om zijn punt nog net wat duidelijker te maken heeft hij 20.000 dollar geschonken namens de klas van 2001 aan het goede doel Dutchess Outreach.
Ook vroeg hij de studenten om te doneren. ‘Ik wil jullie vragen om de volgende fase van jullie leven te beginnen met geven, en daarmee door te gaan in de toekomst. Ik denk dat je dan aan het einde veel meer hebt dan je had en meer hebt gedaan dan waar je ooit van droomde.’ We denken te veel na over geld. Maar het klopt, aan het einde van je leven heb je er niks meer aan. ‘Geven is een manier om de aandacht af te leiden van geld en het te richten op wat er echt toe doet: de levens die we leiden, de gezinnen die we opvoeden en de gemeenschappen die ons koesteren.’
Bron: Vassar, Stephen King
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.