Afbeelding

Barbie

Foto via Pixabay

De Bechdel Test: zijn je vrouwelijke personages goed uitgewerkt?

Verhalen kunnen over veel dingen gaan. Er zijn eindeloze genres en stijlen waarin je kan schrijven, zij het een romantisch boek of een enge film. Een van de dingen waar je je in elk verhaal bewust van moet blijven is de diepgang van je personages. Vrouwelijke personages worden soms als eendimensionaal weergegeven. De Bechdel Test is een simpele manier om je inzicht te geven over of je vrouwelijke personages misschien meer diepgang nodig hebben.


De Test

De Bechdel Test, vernoemd naar Alison Bechdel, bestaat uit één simpele vraag: komen er twee vrouwelijke personages voor in het verhaal die met elkaar een gesprek hebben over iets anders dan mannen?

De test kwam voor het eerst voor in Bechdel’s stripverhaal uit 1985 genaamd Dykes to Watch Out For en werd later veel al gebruikt voor het beoordelen van films, al is die toepasselijk voor elk soort verhaal. Er verschenen in de loop der jaren meerdere varianten van deze test. Een van de varianten, die tegenwoordig het meest gebruikt wordt, voegt nog een vereiste toe: beide vrouwelijk personages moeten ook een naam hebben. Hierdoor worden verwaarloosbare interacties zoals afrekenen bij de kassa niet meegeteld, waardoor de test een nog beter beeld kan geven.

Geschiedenis

In haar essay “A Room of One’s Own” uit 1929 schreef Virginia Woolf dat vrouwelijke personages in fictie vaak gedefinieerd worden door hoe ze in relatie gesteld worden met mannelijke personages. De waarde van een vrouw wordt hierdoor bepaald door de mannen in haar leven. Woolf argumenteert dat relaties tussen vrouwen in fictie vaak erg simpel zijn. Relaties tussen vrouwen zijn die van moeders, die van dochters, maar zelden die van vrienden. Vrouwen worden neergezet als producten van hun relaties met mannen, en niet met elkaar.

Diepgang geven

Er zijn meerdere simpele manieren om je vrouwelijk personages meer diepgang te geven en te zorgen dat je verhaal slaagt voor de Bechdel test. Geef je vrouwelijke karakters bijvoorbeeld carrières waar ze over praten of hobby’s die ze delen.

Ook als je verhaal gedreven is door een romantisch plot betekent dat niet dat mannen het enige zijn waar vrouwen over kunnen praten. Denk aan andere elementen die een rol in het leven van je vrouwelijke personages spelen en ga hier verder op in. Zo kunnen de vrouwen in het verhaal alleen maar interessanter worden!

Verrassende gevallen

Hoewel de Bechdel Test een indicatie kan geven over hoe vrouwen worden gerepresenteerd in een verhaal, geeft het geen garantie. Als een verhaal de test faalt, is het nog niet meteen fout. Hier zijn een paar verrassende uitkomsten van de test bij bekende films:

Films die falen

  • Lara Croft: Tomb Raider [2001]
  • The Lord of the Rings Trilogy [2001-2003]
  • Harry Potter and the Goblet Of Fire [2005]
  • La La Land [2016]
  • A Star Is Born [2018]

Films die slagen

  • Clueless [1995]
  • 10 Thing I Hate About You [1999]
  • Mean Girls [2004]
  • Sex and the City: The Movie [2008]
  • To All the Boys I’ve Loved Before [2018]

Bronnen: Wikipedia - BechdeltestTeen VogueBustle

Schrijver