Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Brave New Books - vloek of zegen?
Vorige week werd bekend dat Bol.com, uitgeverij Singel en Mijnbestseller.nl een eenvoudig self-publishingplatform zijn gestart. Hoe reageert de markt hier op?
Publiceer en verkoop je eigen boek
Met Brave New Books kunnen auteurs in spe gemakkelijk hun boek opmaken en publiceren, zowel in papieren als digitale vorm. Vervolgens kunnen ze het boek goedkoop aanbieden via Bol.com en genieten zo meteen van een groot publiek.
Maar zit de markt hier wel op te wachten? Er zijn inmiddels veel reacties op het initiatief te vinden op internet, positief én negatief. Zo is op Tzum de reactie van Ted van Lieshout te lezen: ‘Je kunt op je vingers wel natellen dat als er in de vijver een auteur rondzwemt die heel goed is, die op het droge wordt getrokken en alsnog een contract krijgt aangeboden. Wat dan weer een twijfelachtig uitstraling heeft naar al die wannabe-schrijvers die in de vijver blijven spartelen.’
Schrijven Online forumlid neileor deelt deze mening niet: ‘Als een schrijver veel succes heeft op dit platform, waarom zou hij dan in vredesnaam nog naar een reguliere uitgever overstappen?’ Ook forumlid Anaïd Haen is positief: ‘Je kunt alles in eigen hand houden, uploaden en publiceren. Dat kost je niets, behalve een ISBN nummer als je publiek (dus in alle online boekwinkels) wilt liggen.’
Overvloed
De keuze voor traditioneel of in eigen beheer lijkt daarmee erg persoonlijk te zijn. Maar op macroniveau zijn er ook gevolgen, zo constateren professionals in de reacties op Boekblad.nl. ‘De branche snakt naar minder boeken, minder schrijvers, minder schrijfcursussen, minder feestjes, minder hobbyïsme, en naar hogere drempels, meer afwijzingen en meer prikkeldraad rond uitgeverijen. De branche heeft zichzelf verstikt in een tomeloze overproductie van kansloze boeken, en dan helpt dit niet echt om opgelucht adem te halen,’ aldus Bastiaan Bommeljé van Boekhandel & Uitgeverij Bijleveld.
Maar ook daar is lang niet iedereen het mee eens. Zo schrijft Erwin Blom op Fast Moving Targets dat uitgevers een dergelijk platform juist kunnen omarmen als een kans om meer kennis en talenten uit de markt te halen, vooral omdat traditionele uitgevers steeds verder van die markt verwijderd raken. ‘Zet je publiek in om te helpen bij de voorselectie. Wees de eerste die het nieuwe beste kent. Logisch.’
Jouw mening
Hoe denk jij hierover? Is een platform als Brave New Books goed voor schrijvers in spe, en in dat licht, voor de uitgeversmarkt? Of is het juist totaal andersom? Laat hieronder je reactie achter.
Bron
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!