Afbeelding
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week.
Nieuwsite Nu.nl sprak met auteur Douglas Stuart over het winnen van de prestigieuze Booker Prize, die hij won ondanks het sluiten van de boekhandels. Stuart vertelt hoe zijn boek Shuggie Bain verscheen tijdens de pandemie. De auteur vreesde dat zijn boek zonder aandacht voorbij zou gaan, toen hij na één lezing in de boekhandel plots alles online moest doen. Shuggie Bain bleek de pandemie echter te overleven en ontving de prestigieuze prijs uit het Verenigd Koninkrijk.
De roman gaat over de jonge Shuggie, die in een achterstandswijk van Glasgow woont en daar de conflicten tussen katholieken en protestanten uit de hand ziet lopen. In het interview geeft Stuart aan dat de positieve recensies die het boek ontving een enorme opluchting voor hem waren. Hij noemt het boek ‘zijn kind.’ Nadat het ruim 30 keer werd afgewezen door uitgevers, kwam het er toch, en met succes!
Remco Haringhuizen liet weten dat, wat hem betreft, geneeskundestudenten meer romans moeten lezen. Het lezen van romans kan hen helpen met hun inlevingsvermogen. Doordat ze personages leren begrijpen, zouden ze minder geneigd zijn om stickers te plakken op patiënten in het echte leven. ‘De personages uit een roman zouden zomaar op spreekuur kunnen verschijnen.’
Als voorbeeld haalt Haringhuizen Wij zijn licht van Gerda Blees aan, een boek dat gaat over een woongroep in Utrecht. Door het lezen van dit boek verwacht hij dat men minder snel denkt ‘woongroep, dus gekke mensen’. Zo behandelt de dokter een patiënt op spreekuur meer als een persoon. Natuurlijk kan het ook in veel andere gevallen voordelig zijn om empathisch vermogen op te bouwen als geneeskundestudent. Volgens Haringhuizen kan het lezen van romans hierbij helpen en is het dan ook zeker aan te raden.
Voormalig first lady Michelle Obama heeft laten weten dat ze bezig is om haar succesvolle biografie te herschrijven voor een jonger publiek. De biografie gaat over haar leven, waarin onder andere racisme een grote rol speelt. Voor het jonge publiek voegt ze een speciale boodschap voor kinderen en enkele foto’s toe. De nieuwe versie van Becoming richt zich op lezers vanaf tien jaar en zal vanaf 2 maart te koop zijn in Amerika. Over een uitgave van deze versie in het Nederlands is nog niets bekend.
Michelle Obama is niet het enige lid van een (voormalig) presidentiële familie die schrijft. De 51-jarige zoon van de Amerikaanse president, Hunter Biden, schrijft een boek over zijn ervaringen met drugsmisbruik. Bekende Amerikaanse auteurs, zoals Stephen King, hebben de flaptekst verzorgd. Hier zegt King bijvoorbeeld dat de memoires hartverscheurend zijn en bewijzen dat iedereen in zo’n nachtmerrie kan belanden.
Biden schreef het boek samen met journalist en auteur Drew Jubera. Ook van deze Amerikaanse titel is nog geen Nederlandse verschijningsdatum bekend.
Vanwege de pandemie is de Boekenweek dit jaar uitgesteld naar de zomer. Dat werd dinsdag 9 februari bevestigd. Wel komt er een alternatief: ’Het voorwoord van de Boekenweek’. Deze vind plaats van 6 tot 14 maart met verschillende activiteiten.
“De Boekenweek is hét jaarlijkse feest in de boekenhandels en bibliotheek. Maar wat voor een feest is het als dat allemaal gesloten is?” aldus directeur Eveline Aendeker van de CPNB tegen het Parool.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!