Start » Nieuws » Bonje in literatuurland – Jamal Ouariachi versus Lieke Marsman

Bonje in literatuurland – Jamal Ouariachi versus Lieke Marsman

11 Maart 2014

literaire discussie tussen Jamal Ouariachi en Lieke MarsmanSchrijver Jamal Ouariachi reageerde in de boekenweek-special van Vrij Nederland op een opiniestuk van Saskia de Coster over seksisme op boekenredacties en in literaire prijzenjury’s. Ouariachi’s artikel viel echter niet in goede aarde bij dichter Lieke Marsman.

In haar opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen, getiteld ‘Mannen, wees gewaarschuwd, vrouwelijke schrijver rukken op!’, schrijft De Coster dat mannelijke auteurs nog vaak een streepje voor hebben. In zijn reactie verwijst Ouariachi ook naar een publicatie in Opzij, waarin Margriet van der Linden spreekt over ‘een staaltje seksisme op de boekenredacties van kranten’.

Het artikel van Ouariachi staat inmiddels online. Erin beweert hij dat er ‘zonder meer’ kwaliteit in overvloed is aan de kant van vrouwelijke auteurs, ‘maar een goed boek is nog niet hetzelfde als een opvallend boek’. Hij wijt dit aan een ‘gebrek aan ambitie’ en ‘parttimementaliteit’  en  hij concludeert zijn stuk met: ‘Dus, vrouwelijke collega’s: laat je toch niet zo verschrikkelijk betuttelen. Schrijf een boek dat een echte prijs wint, in plaats van zo’n paralympisch, tweederangs goedmakertje van Opzij.’

Nog dezelfde dag gaf dichter Lieke Marsman uitgebreid reactie op Tirade. ‘Ik kan me de laatste keer dat ik een stukje las dat ik zo betuttelend vond echter niet herinneren, noch kan ik me herinneren ooit een vrouw te hebben ontmoet die zich liet betuttelen, noch kan ik me voorstellen dat het parttimeprobleem dat Jamal hier aan de kaak stelt zich zo gemakkelijk laat oplossen.’

‘Ouariachi lijkt te vergeten dat er al sinds jaar en dag een weliswaar ongeschreven beleid heerst dat zegt dat mannen de voorkeur genieten (en nee, ik wil niet beweren dat dit badwill is van mannen ten opzichte van vrouwen, ze doen het heus niet expres, maar juist het feit dat mannen zich vaak van geen kwaad bewust lijken en zich zodoende onheus bejegend voelen wanneer iemand iets zegt over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in welke sector dan ook, geeft aan dat er sprake is van onbewuste processen die doorbroken moeten worden).’

Wat vind jij? Worden mannelijke schrijvers voorgetrokken?

Bron: www.vn.nl/Artikel-Literatuur/Vrouwen-leg-de-lat-eens-hoger.htm

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijver versus uitgever
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Reacties

Sawena
Laatst aanwezig: 1 dag 13 uren geleden
Sinds: 2 Feb 2013
Berichten: 130

Ik kan me persoonlijk veel meer vinden in het artikel van Ouariachi dan de uitgebreide reactie van Lieke Marsman. Met name deze zinnen van Ouariachi springen er voor mij echt uit:

Misschien moeten vrouwelijke auteurs en critici eens ophouden mannen aan te wijzen als het grote kwaad. Leg de lat voor jezélf eens wat hoger, zou ik zeggen. Emancipatie betekent behalve het verwerven van rechten ook het accepteren van plichten.

Ik woon momenteel in Engeland, dus kan alleen over recente Engelse tv spreken, maar ik zie daar genoeg seksisme naar mannen toe dat 'sociaal geaccepteerd' is. Hierdoor krijg ik inderdaad het idee dat vrouwen al snel de neiging hebben om mannen aan te wijzen als de reden waarom zij ergens niet in slagen, maar wanneer mannen de dupe zijn van seksisme, hoor je er vrijwel niets van. Het lijkt alsof de gelijkheid van de emancipatie vaak doorslaat. Gelijke kansen, dat is toch waar het om gaat, als de vrouwen er dan niet in slagen vanwege kwaliteitsverschil, is dat dan de schuld van de mannen?

Maar waarom moet alles 50-50 verdeeld zijn dan? Het kan toch gewoon niet zo zijn dat mannen en vrouwen altijd overal even goed in zijn.

Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE