Afbeelding

Boekenkast

Foto: Pexels

Boekenweek van Jongeren en miljoenensteun voor boekwinkels

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!


Het is de Boekenweek van jongeren


Van 17 tot en met 26 september is het de Boekenweek van Jongeren. De schrijvers Splinter Chabot, Khalid Boudou en graphic novelmaker Aimée de Jong zorgen dit jaar voor het boekenweekgeschenk 3 Pack. Dit kleine boekje kunnen jongeren gratis ophalen bij hun school of krijgen deze cadeau bij een aankoop in de boekhandel.
In het boekje zijn twee korte verhalen te lezen en één graphic novel.

Shortlist Booker Prize bekend


Op 3 november wordt bekend wie de winnaar van de Booker Prize is, en wie met de overwinning en de 50.000 Britse ponden naar huis mag gaan. De shortlist is al bekend en luidt als volgt:
No One Is Talking About This – Patricia Lockwood
The Promise – Damon Galgut
A Passage North – Anuk Arudpragasam
Bewilderment – Richard Powers
Great Circle – Maggie Shipstead
The Fortune Men – Nadifa Mohamed

Eerste druk Frankenstein geveild


Op een veiling in New York is voor 1,17 miljoen dollar de eerste druk van de literaire roman Frankenstein geveild. Het boek uit 1818 is een van de eerste 500 exemplaren van de roman van Mary Shelley. Dit is het hoogste bedrag dat een boek van een vrouwelijke auteur ooit heeft opgebracht.

Boekwinkels krijgen miljoenensteun


Ondanks dat de boekverkoop afgelopen jaar met 4% is gestegen, merken de fysieke boekhandels daar weinig van. De online concurrentie is te groot en de lange sluitingstijd door corona heeft ook niet meegeholpen.
Als de omzetontwikkeling doorzet, dan verwacht Anne Schroën, van de Koninklijke Boekverkopersbond, dat 1 op de 5 boekhandels moeten gaan sluiten.
Daarom schiet het kabinet te hulp. Met 20 miljoen euro hopen ze de sluiting van boekhandels te voorkomen.