Boeken downloaden uit ‘illegale’ bron is illegaal

Boeken downloaden uit 'illegale' bron is illegaalHet Europese Hof van Justitie oordeelde dat het per direct verboden is om auteursrechtelijk beschermde e-books uit illegale bron te downloaden in Nederland.

Hoe het was

Voorheen was het toegestaan om materiaal, zoals e-books, te downloaden (maar niet te uploaden) omdat de overheid een thuiskopieheffing had ingesteld ter compensatie van de rechthebbenden. Dit was een toeslag voor kopieën (en ook downloads) van films, muziek en e-books voor privégebruik.

Hoe het is

Het Europese Hof van Justitie vindt dat een wet die geen onderscheid maakt tussen kopieën voor privégebruik gemaakt uit legale bronnen en kopiën uit illegale bronnen niet eerlijk. Iedereen die een cd, dvd of computer koopt moet die heffing immers betalen, ook als je niks illegaals download. Daarom is het niet meer toegestaan om e-books en dergelijke te downloaden via illegale kanalen. Downloaden via legale websites, zoals iTunes, is wel toegestaan.

Het verschil

Downloaders hoeven niet bang te zijn dat ze justitie achter zich aankrijgen. Stichting Brein geeft aan alleen maatregelen te gaan nemen tegen illegale handelaars op het internet. ‘Dat zijn de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren,' aldus directeur Tim Kuik. Wel kunnen rechthebbenden individuen gaan aanklagen.

Bron

www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3633520/2014/04/11/Plots-is-er-een-downloadverbod-wat-zijn-de-gevolgen.dhtml

Uitgeven