Afbeelding

Een laptop met een rekenmachine

Pixabay

Bijverdienen als schrijver: wat zijn je mogelijkheden?

De meeste schrijvers hebben het financieel niet erg breed. Een boek uitbrengen is voor de meeste al niet eens haalbaar. Behoor je tot die gelukkigen, dan kan het jaren duren voordat je daadwerkelijk kunt leven van de boekverkoop. Het grote succes is maar weggelegd voor een select clubje. Dat weerhoudt de meeste schrijvers er echter niet van om hun dromen achterna te gaan en hun passie uit te voeren. Schrijven is voor hen natuurlijk nog altijd het leukste dat er is. Maar dat betekent wel dat je naast je eventuele inkomsten van het schrijven een andere inkomstenbron moet hebben om financieel overeind te blijven. Er zijn mogelijkheden om schrijvend bij te verdienen, maar natuurlijk ook andere manieren om aan geld te komen. 

Verkoop van waardevolle spullen

Waardevolle spullen zoals sieraden kunnen soms veel geld opleveren. Misschien heb je nog een doosje op zolder staan met gouden of zilveren sieraden van je grootmoeder of ben je zelf in het bezit van tijdloze stukken. Het kan nooit kwaad om in ieder geval uit te zoeken wat het waard is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huidige zilverprijs om te bepalen of overgaan tot verkoop rendabel is. Verkopen kan via verschillende kanalen, onder andere Goldrepublic. Je hoeft niet direct tot verkoop over te gaan, maar het kan fijn zijn om deze optie in ieder geval achter de hand te hebben. 

Meerdere schrijfklussen aannemen

Schrijven kan in veel verschillende vormen. Naast dat je bezig bent aan het schrijven van een boek kun je dus ook andere schrijfklussen aannemen. Wil je meer vastigheid dan kun je kijken naar de mogelijkheden voor een vaste schrijversklus bij bijvoorbeeld een magazine of online nieuwssite. Dit kan ook als freelancer. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van de tijd die je aan het boek kunt besteden. Hierdoor vertraag je dit proces en komt het soms misschien zelfs wel meer op de achtergrond te staan. Het is aan jou om te bepalen wat je hierin prettig vindt. Ben je liever langer met je boek bezig zodat je ernaast nog genoeg inkomen kunt genereren of wil je al je tijd en energie spenderen aan je boek?

Beleggen of investeren

Een hele andere manier om geld te kunnen verdienen is door te beleggen of investeren. Dit heeft niets te maken met schrijven, maar kan wel een interessante manier zijn om op de lange termijn geld te verdienen, bijvoorbeeld voor je pensioen. Bekijk de mogelijkheden voor het beleggen in aandelen of het kopen van cryptocurrency. Ook kun je geld investeren in een interessante onderneming, crowdfunding of vastgoed. Het nadeel van deze optie is dat je al wel geld moet hebben om te kunnen beleggen of investeren. Dit is dus vooral mogelijk als je al voldoende spaargeld hebt en iets kunt missen. 

Blogs of artikelen schrijven als freelancer

Wil je je kennis online delen, dan is er de mogelijkheid tot het schrijven van een eigen blog. Dit helpt je om veel ervaring op te doen met het schrijven van teksten en kan je daarnaast nog wat geld opleveren ook. Kies een onderwerp waar je echt in geïnteresseerd bent, zoals bijvoorbeeld het schrijven zelf. Maar het kan ook iets heel anders zijn. 

Werken in een boekwinkel

Wil je jezelf volledig onderdompelen in de wereld van boeken? Denk dan eens aan een (bij)baan in een boekenwinkel. Voor een schrijver is het geweldig om elke dag met datgene bezig te zijn dat je liefhebt. Op deze manier leer je zelf steeds meer schrijvers kennen en heb je genoeg mogelijkheden om inspiratie op te doen. Je omringt jezelf namelijk constant met de mooiste verhalen en mensen die daar van houden. 

Subsidies

Als schrijver moet je het niet alleen hebben van de inkomsten van je boek of andere schrijfklussen. Er is ook een mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie. Het Nederlands Letterenfonds wil schrijvers stimuleren zodat er daadwerkelijk boeken worden geschreven en gelezen kunnen worden. Zij dragen bij aann de ondersteuning van mensen die werkzaam zijn in de literaire wereld. Je kunt altijd kijken naar de mogelijkheden voor jou als schrijver. 

Lezing of workshop geven

Je kunt je persoonlijke kennis overbrengen op anderen mensen door het geven van een lezing of workshop. Je kunt bijvoorbeeld spreken als schrijver in het onderwijs of op evenementen. Op die manier spreek je een hele nieuwe doelgroep aan en inspireer je jongeren of volwassen om te lezen of te schrijven.

Tot slot

Zoals je in bovenstaande hebt kunnen lezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden om naast het schrijven van boeken geld bij te verdienen. Het is verstandig om meerdere inkomstenbronnen te hebben, schrijven is leuk, maar levert je niet altijd veel geld op.