Afbeelding

Plannen

Plannen

Unsplash

Bewust plannen: zorg dat je niet in je schrijfplanning verdrinkt

De meeste mensen vinden plannen leuk om te doen. Het brengt structuur aan in je leven en geeft het gevoel dat je alles op orde hebt. Toch? Het kan namelijk ook zijn dat je iets té enthousiast wordt en dreigt te verdrinken in je eigen planning. In dat geval hebben wij een aantal tips die je helpen om een bewuste schrijfplanning te maken.

Herken jij het gevoel dat jouw planning je een beklemmend gevoel geeft en dat er niets meer uit je handen komt. Of dat je steeds je planning niet haalt, omdat het gewoonweg niet realistisch genoeg is? Dan wordt het tijd dat je je planningskills aanpakt.

Vermijd afleiding

Laat je schrijf- en planproces niet onderbreken door alle afleidingen die je laptop en telefoon kunnen bieden . Zorg dat je telefoon op stil staat of eventueel buiten handbereik ligt als je merkt dat je er steeds naar neigt om er even op te kijken. Voor je het weet ben je zo een uur aan het scrollen en staat er nog geen woord op papier.

Door met pen en papier te werken kan je laptop ook geen afleiding bieden. Werk je toch liever via je laptop? Dan is het een optie om je netwerkverbinding uit te zetten. Zo kan je in alle rust verder met schrijven zonder gestoord te worden door verschillende meldingen.

Door al die afleidingen wordt je denkproces namelijk onderbroken. Het gevolg is dat het schrijven veel trager gaat en dat je uit de ‘flow’ raakt. Je zult merken dat je in tijdnood komt met je planning. En dat komt de kwaliteit van je verhaal uiteindelijk niet ten goede.

Blijf realistisch

Soms heb je het gevoel dat je zeeën van tijd hebt of is je motivatie zo hoog dat je van alles in één dag af wilt hebben. Je zult merken dat je op den duur je hoofd amper boven water kunt houden door de onrealistische planning die je hebt gemaakt. Het schrijfproces dat in je hoofd zit, wil zich niet altijd zo uiten in de werkelijkheid. Neem daarom ruim de tijd voor je schrijfproces, zodat je niet gehaast aan het schrijven bent of in tijdnood komt. Het schrijven zal dan aanvoelen als een last in plaats van een lust. Plan daarom ook genoeg rust momenten in. Dat soort momenten kunnen er namelijk voor zorgen dat je weer nieuwe  krijgt.

Een gestroomlijnde planning

Maar hoe maak je nou een gestroomlijnde planning waarbij je niets over het hoofd ziet, maar ook niet het gevoel hebt alsof je het niet meer bij kunt benen? Hier wat belangrijke tips:

  1. Werk in een soort trechtervorm, waarbij je eerst in grote lijnen het verhaal van je boek bedenkt en aan de hand daarvan een planning maakt. Als je dat allemaal op papier hebt staan kan je beginnen aan de specifieke gebeurtenissen, karaktertrekjes van personages etc. op deze manier zorg je voor structuur en vanuit daar kan je je verhaal gaan schrijven.
  2. Geef de taken in je planning een kleur. Zo heb je een beter overzicht van de belangrijke en minder belangrijke taken. Markeer de dingen waarvan je weet dat ze meer tijd kosten bijvoorbeeld rood. Taken die relatief makkelijk te behalen zijn of die je uitbesteedt, markeer je met een groene kleur. Belangrijke (rode) taken kun je beter niet combineren met andere taken, groene taken juist wel, omdat je deze sneller afkrijgt.
  3. Boek je redacteur, vormgever etc., vroegtijdig in. Vaak is het zo dat deze professionals al maanden van tevoren volgeboekt zitten. Als je verzoek voor redactie pas de deur uitgaat als je manuscript al zo goed als klaar is, dan kan het nog eens zes maanden duren voor er een redacteur naar kan kijken. Reserveer dus ook tijd voor onverwachte omstandigheden.
  4. Begin met het schrijven van een serie (als je dit leuk vindt). Personages en de wereld waarin ze leven hoef je daarna niet telkens opnieuw te bedenken, wat een hoop tijd scheelt.Als je non-fictie of liever geen serie schrijft, kan een schrijfplan je veel tijd opleveren en het doet niets af aan je creativiteit.
  5. Wat ook een boost geeft aan je productiviteit, maar voor minder druk zorgt is het inplannen van schrijfuren. Plan bijvoorbeeld 3-6 uur per week in om te schrijven, in plaats van de hoeveelheid woorden die je in een week geschreven moet hebben. Iedere scène is natuurlijk anders, waardoor je van tevoren niet altijd duidelijk voor ogen hebt hoeveel woorden het gaat worden. Door schrijfuren in te plannen voel je de druk niet van het behalen van dat aantal woorden.