Betere personages bedenken? Lees Schrijven Magazine Plus

Als je aan schrijvers vraagt waar ze tegenaan lopen tijdens het schrijven, vertellen ze je vaak dat ze onzeker zijn over hun personages. Zijn ze overtuigend genoeg? Komen ze uit de verf? Is de naam goed gekozen? Is hun uiterlijk voldoende beschreven? Rondom personages zitten zoveel aspecten waaraan je als schrijver kunt twijfelen.


Personages: van bedenken tot uitwerken in 8 stappen

Juist omdat personages bedenken zo moeilijk is, nemen we je mee door alle stappen: vanaf de tekentafel totdat je personage daadwerkelijk op het toneel verschijnt.

Zo breng je contrast aan in je personages

Kathy Mathys geeft tips aan de hand van bekende voorbeelden en zegt hierover: “Contrast brengt dynamiek aan, kleur, mogelijks zelfs conflict.”

What’s in a name?

Daarnaast geeft Mathys tips voor het kiezen van de namen van je personages. “Wanneer ik mijn schrijfstudenten vraag naar wat ze moeilijk vinden, noemen ze steevast dialogen schrijven, de structuur van een verhaal uitdenken en goede namen verzinnen voor hun personages.”

Hoeveel personages zijn té veel?

Schrijvers zijn vaak geneigd om personages aan hun verhaal toe te blijven voegen en hun verhaal uit te breiden. Maar hoeveel personages zijn te veel, en hoeveel te weinig? We vroegen het aan auteurs René Appel, Martijn Lindeboom en Marijke Vos.

Marcel Kolder over twijfels uitgeven in eigen beheer

Marcel Kolder heeft onlangs zijn debuut Mayim uitgebracht. Een verhaal dat hij samen met zijn gehandicapte dochter Mayim schreef over de wereld waar zij in leeft. Dit heeft hij in eigen beheer uitgebracht, maar hij heeft twijfels of hij hier goed aan gedaan heeft.

Wendy de Liefde heeft Een Streepje Tegen

In de meeste feelgood-verhalen lijkt het alsof kinderen krijgen de makkelijkste zaak van de wereld is. Zwanger worden is zo gedaan. Maar de realiteit is anders, en dit wil Wendy de Liefde laten zien met haar boek Een Streepje Tegen.

Schrijven Magazine Plus over personages lezen?

Log dan in met je account en ga naar ‘mijn plus’ of neem een abonnement!

Ja graag!