Afbeelding

Woordenboek

Foto: icon0.com via Pexels

Auteur Anton Valens overleden en Duizenden nieuwe woorden in Dikke van Dale

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week!


Auteur en kunstschilder Anton Valens overleden

Anton Valens, auteur van het boek Ont, is afgelopen zondag op 57-jarige leeftijd overleden. In 2004 schreef hij zijn debuut Meester in de hygiëne. Zijn laatste werk, Chalet 152, kwam uit in 2019. Valens leed sinds 2016 aan kanker. Hij laat zijn echtgenote Tascha Tinneveld achter.

Bron: Atlas Contact

Pieter Derks beste BN’er bij Groot Dictee

Van de deelnemende BN’ers was Pieter Derks uiteindelijk degene met de minste fouten bij Groot Dictee der Nederlandse Taal. Derks zat met zijn vijf fouten ook ver boven het gemiddelde, wat elf fouten was. De winnaar van het dictee was Suzanne Voets met slechts drie fouten.

Bron: Nu.nl

Biografie van Erica Renkema binnen een week in de top 3 van de bestsellerslijst

De biografie van Erica Renkema, beter bekend als Erica Meiland, staat binnen een week al in de top 3 van de bestsellerslijst. Erica kwam met haar eigen boek na het grote succes van Martien, de biografie van Martien Meiland. Beide boeken zijn geschreven door Jan Dijkgraaf. Er ontstond eerder ophef over het boek door de controversiële opmerkingen die Erica over moslima’s en boerka’s maakte.

Bron: Nu.nl

Dikke van Dale krijgt duizenden nieuwe woorden

De 16e editie van de Dikke van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, die volgend jaar verschijnt, krijgt duizenden nieuwe woorden erbij. Veel van deze woorden hebben te maken met actuele zaken als klimaat, social media en inclusiviteit. Covid, knuffelcontact, viruswappie en testsamenleving zijn een aantal van deze woorden. 
Ook hebben de boeken voor het eerst kleur. Bij een aantal woorden, zoals bij de lijst 500 lastig uit te leggen woorden, komen kleurrijke illustraties om deze woorden te verduidelijken. De tot nu toe laatste editie van de Dikke van Dale dateert uit 2015.

Bron: Nu.nl
 

Uitgeven