Arnon Grunberg wint Johannes Vermeer Prijs 2022

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan literaire schrijver Arnon Grunberg. Volgens de jury is hij een van de belangrijkste, meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaren van dit moment. Het is voor het eerst dat de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt toegekend aan een schrijver. Op woensdag 16 november 2022 zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Jury

De jury was unaniem over het besluit om Grunberg de prijs te overhandigen, omdat zijn literaire werken van grote invloed zijn geweest voor zijn generatie en de Nederlandse Kunsten. Ze prijst de kracht van Grunbergs stem en de herkenbaarheid van zijn schrijven: “Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit.”

Grunberg is schrijver in de breedste zin van het woord: hij heeft vele romans, toneelstukken, filosofische essays, korte columns en journalistieke reportages geschreven. “Grunberg onderzoekt in woord en daad wat de menselijkheid bedreigt en legt op onverschrokken wijze de vinger op de zere plek. Hij is een sterk denker, en een moedig schrijver”, zegt de jury. Volgens haar is ernst, ontroering, verwondering en onbedaarlijk lachen kenmerkend voor Grunbergs literaire werken.

De Johannes Vermeer Prijs

Sinds 2008 wordt de Johannes Vermeer prijs uitgereikt om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De winnaar ontvangt 100.000 euro en mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein.

Presentatie

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar. De tentoonstelling is te bekijken in de OCW-etalage, direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag. Vanaf 16 november 2022 tot en met tenminste januari 2023 is de tentoonstelling te bezoeken.

Benieuwd wat je van Arnon Grunberg kunt leren? Kijk even naar deze artikelen:
3 schrijfwijsheden van Arnon Grunberg en antwoord op vragen over het schrijfproces van Arnon Grunberg

Schrijver