Afbeelding

Anne Frank op een Duitse postzegel uit 1979.

Anne Franks dagboek wordt 65

Het is vandaag 65 jaar geleden dat Anne Franks dagboek verscheen.Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Anne Franks dagboek verscheen. Geen ander Nederlands boek heeft ooit zo’n groot publiek aangesproken en is door zoveel mensen in hun hart gesloten.

Nelson Mandela had het dagboek van Anne Frank naast zijn bed liggen tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland en hij werd getroffen door de parallellen tussen de strijd tegen het Nazisme en tegen de Apartheid. Václav Havel las het dagboek als dissident in Praag en was onder de indruk van de overeenkomsten met de situatie in het voormalige Oostblok.

Toch had het niet veel gescheeld of het dagboek was helemaal niet verschenen. Anne’s vader Otto Frank had na de oorlog grote moeite om het dagboek gepubliceerd te krijgen. Eerst was er natuurlijk de emotionele drempel van een vader die zijn dochter verloren heeft en die haar dagboek met de buitenwereld moet leren delen. Toen hij eenmaal zover was, vroeg hij aan de bekende historica Annie Romein-Verschoor of zij het dagboek bij een uitgever kon onderbrengen. Ondanks Romeins goede contacten lukte het haar niet om een uitgever geïnteresseerd te krijgen. Pas toen haar man Jan Romein er een enthousiast artikel over schreef in Het Parool toonden uitgevers interesse.

In 1947 werd het dagboek onder de titel ‘Het achterhuis’ uitgegeven door Contact. Een onmiddellijk succes was het niet. Pas in 1950 verscheen de tweede druk. De grote doorbraak kwam met vertalingen in het Engels en het Frans en nu, 65 jaar later, staat Anne Franks dagboek in alle top 100 lijstjes van belangrijkste boeken van de eeuw. En daarmee is het met grote voorsprong het meest invloedrijke Nederlandstalige boek aller tijden.

Bron

www.annefrank.org/nl/Subsites/Home/Wie-is-wie/