Start » Nieuws » Amsterdam wereldboekenstad sluit succesvol jaar af

Amsterdam wereldboekenstad sluit succesvol jaar af

23 April 2009

Amsterdam was Wereldboekenstad van 23 april 2008 tot 22 april 2009, een titel die UNESCO elk jaar aan een andere stad in de wereld toekent. In totaal werden 298 activiteiten georganiseerd die ruim 1 miljoen bezoekers trokken.

Een jaar lang vonden activiteiten en publicaties plaats rond het thema ?Open boek, open geest? en de drie iconen Anne Frank, Annie M.G. Schmidt en Baruch de Spinoza: van laagdrempelige poëzieactiviteiten op stadsdeelniveau tot internationale symposia en voor een breed publiek: van jong tot oud en van leek tot professional. Met de activiteiten werd aandacht besteed aan boeken, het belang en plezier van lezen & schrijven, en aan vrijheid van uiting.

Feiten en cijfers
Met meer dan 100 partners, in tal van vaak nieuwe samenwerkingsverbanden, en met eigen middelen, zijn 298 activiteiten georganiseerd, waaraan bijna 490.000 mensen hebben deelgenomen. 42% was nieuw publiek. In de openbare ruimte zijn het hele jaar op verschillende plaatsen tentoonstellingen van Wereldboekenstad geweest, waaronder Amsterdam is vol verhalen en Amsterdam in woorden. Zeker 500.000 passanten hebben die gezien.
80% van de partners is tevreden over de samenwerking met Amsterdam Wereldboekenstad. Ze hebben aangegeven vele activiteiten te willen voortzetten, zoals de Boekennacht en Poëzie in het park.

Het totale budget was 2,7 miljoen euro, dit bedrag staat gelijk aan de gegenereerde mediawaarde, voortkomend uit redactionele aandacht in print (kranten, magazines). Niet meegerekend is de verkregen aandacht via radio en tv.

Boekenvak
Het jaar opende met het internationale Auteursrecht Symposium voor professionals uit het boekenvak, een Internationaal literatuurfestival en een Wereldboekenmarkt, de grootste boekenmarkt ooit. In de zomer streek in verschillende stadsparken Poëzie in het Park neer met workshops en poëzievoordrachten voor buurtbewoners en het Internationaal Neocensuur Symposium vond plaats in september. Kinderboekenstad, een programma vol theater, tentoonstellingen, een kinderboek & filmfestival en workshops voor kinderen ging in oktober van start. De nationale Boekenweek in maart 2009 werd opgesierd met de allereerste Boekennacht en gedurende het hele jaar werden veertien bijzondere literaire collecties belicht met tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen, zoals de collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, de bibliotheken van het Van Goghmuseum, Artis en het Stadsarchief. rijksmuseum

Alfabetisering
Beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad was H.K.H Prinses Laurentien der Nederlanden, die zich inzet voor de bevordering van alfabetisering. Amsterdam Wereldboekenstad besteedde met een aantal projecten aandacht aan laaggeletterdheid: o.a. met drie boeken in de serie Leeslicht en het Boek van Belang, een boek waaraan 50 prominente Nederlanders een handgeschreven bijdrage leverden over het belang en plezier van lezen en schrijven. Het Boek van Belang is vanaf 23 april gratis te downloaden via de websites van Amsterdam Wereldboekenstad en de Global Campaign for Education. Gedurende de actieweek van de Global Campaign for Education (20-26 april) krijgen basisscholieren les uit de Les van Belang, een door Pabostudenten van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkeld lespakket behorende bij het Boek van Belang.

Bron: www.amsterdamwereldboekenstad.nl

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!