Afbeelding

Beeld Shutterstock

Amazon wil geen boeken verkopen

Amazon wil geen boeken verkopenDe relatie tussen Amazon en de schrijfgemeenschap verzuurde onmiddellijk toen auteurs tweetten hoe Amazon uitgeverijen pest. Uitgeverij Hachette en zijn auteurs beweren dat Amazon hen dwarsboomt door lezers te ontmoedigen hun boeken te kopen.

Amazon dwarsboomt de grote New Yorkse uitgeverij al maanden, aldus Hachette. Ontmoedigingstactieken werden in werking gezet na mislukte contractonderhandelingen. Amazon wilde betere voorwaarden, maar Hachette was het er niet mee eens. Schrijvers van Malcolm Gladwell tot J.D. Salinger worden benadeeld.

Kartel van Amazon

Amazon controleert ongeveer een derde van de boekenmarkt, wat betekent dat grote uitgeverijen niet zonder kunnen. Ondertussen staat Amazon al zeker tien jaar bekend als erg agressief tegen uitgeverijen. Een uitgeverij die anoniem blijft, zegt dat onderhandelingen met het bedrijf leken op hoe een chef-kok een kip ontbeent. ‘Aan het einde was alles van waarde eraf gesneden.’

‘Het is een klassiek voorbeeld van spierballen tonen’, aldus Andrew Rhomberg, oprichter van Jellybooks, een e-book ontdekkingssite. ‘Net zoals Vladimir Putin die zijn troepen mobiliseert langs de grens met Oekraïne.’

Tactieken om lezers te ontmoedigen

Allereerst duurt het op dit moment twee tot drie weken voordat een Hachette boek, zoals bijvoorbeeld Outliers van Gladwell wordt verzonden, terwijl Amazon bij de rest van zijn assortiment erg ambitieus zoveel mogelijk binnen twee dagen bezorgd. Hachette beweert dat boeken op tijd naar de online winkel worden verstuurd.

Daarnaast is er de kwestie van prijs. Boeken worden tegen een onaantrekkelijk hoge prijs verkocht. Zo kost Outliers op 12 mei $ 15,29 in de uitverkoop met 10% korting terwijl hetzelfde boek bij Barnes en Nobles $12,74 kostte.

Bij veel boeken van Hachette auteurs waaronder ook die van Marle Heller wordt kopers aan de bovenkant van de pagina totaal andere boeken aangeraden. Meestal zijn dat boeken over hetzelfde onderwerp met een lagere prijs.

Reacties van auteurs

Hachette auteurs zijn woedend. ‘Zoals alle onderdrukkende regimes wil Amazon de toegang tot boeken volledig beheersen,’ zegt Sherman Alexie in een tweet.

‘Gezien de bijna-monopoliesituatie van Amazon is het een kartelzaak overtreding, maar het Amerikaanse kartelzaak toezichthoudersysteem werkt niet,’ aldus Charlie Stross.

Bron

www.nytimes.com/2014/05/10/technology/writers-feel-an-amazon-hachette-spat.html?ref=books&_r=0

Uitgeven