Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Wanneer je veel thuis bent, lijkt het misschien alsof al je schrijfinspiratie afgepakt wordt. Maar daar brengen we met dit artikel verandering in. Hier vind je namelijk vijf schrijfinspiratie tips voor in huis.
Ze rennen door je huis, eten je koelkast leeg en springen op je gloednieuwe bank. Op je kinderen letten en een boek schrijven lijkt totaal niet samen te gaan. Maar kinderen hebben iets wat jou kan helpen: hun fantasie. Stel je voor dat je vastloopt in je verhaal, of je wil een nieuw verhaal beginnen.
Leg het idee dan voor aan je kleintje en vraag: Wat gaat er volgens jou nu gebeuren? Je inspiratiestoom kan hierdoor op gang worden gebracht of misschien is die vuurspuugde krokodil of vliegende auto helemaal niet z’n slecht idee. Heb je zelf geen kinderen? Dan staat je nichtje, buurjongetje, zusje of kind van een vriend(in) vast te poppelen om je te helpen.
Popcorn, een drankje en Netflix. Een heerlijke combinatie op een vrije zaterdagavond. In een film of serie kunnen veel elementen zitten, die ook voor kunnen komen in een boek. Denk aan actie, liefde, vriendschap, spanning maar ook vrijheid of geweld. Bedenk hoe deze elementen jou kunnen helpen met je verhaal. Misschien komt je hoofdpersonage wel opeens in een coole James Bond actiescène terecht óf vecht hij voor zijn liefde als in The Notebook. Het enige wat jij hoeft te doen is op play klikken.
Misschien ben al 30 jaar gelukkig getrouwd of is je liefde nog pril. Iemand anders z’n kijk op het leven kan jou een bijzonder verhaal geven. Laat je liefde iets vertellen over spannende momenten die hij of zij heeft meegemaakt. Wellicht zijn die momenten grappig, verdrietig of juist heel ontroerend. Hoe voelde je partner zich hierbij? En zou jij je hebben gevoeld?
Dit werkt natuurlijk ook bij je vrienden. Vragen stellen aan mensen om je heen kan je veel inspiratie geven.
Een vroegere klasgenoot die zwanger is, een verre tante in Australië die een auto-ongeluk krijgt of je oma die per ongeluk een vies plaatje heeft gedeeld. Sociale media zitten vol met verhalen en inspiratie. Want misschien deelt jouw hoofdpersonage ook het verkeerde bericht, verstoord een tractor zijn romantische scène of blijkt een ex zwanger te zijn. Neem een kijkje in deze wereld en laat je helemaal meeslepen.
Vastlopen in een verhaal of niet kunnen beginnen is heel frustrerend. Je hebt het idee dat je niet vooruitkomt en zo je deadline niet kan halen. Maar kan het zijn dat je hoofd té vol zit? Als je dat denkt, is het tijd om afstand te nemen en niet te streng voor jezelf te zijn. Doe iets waar je hoofd leeg van kan worden. Misschien is dat koken, een bad nemen, tekenen, schilderen, een goed boek lezen of spelen met je kids. Zodra je in de ontspanningsmodus gaat, kan er zomaar een nieuw idee oppoppen!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!