Start » Nieuws » 5 tips voor het schrijven van een goede sequel

5 tips voor het schrijven van een goede sequel

10 Januari 2017

‘Sequels zijn nooit zo goed als het eerste deel,’ hoor je regelmatig. Het succes evenaren van een eerste boek of film, lijkt soms onmogelijk. We geven je 5 tips om wél een geslaagd vervolg te schrijven.

1. Zorg dat er iets anders op het spel staat

Een sequel is een compleet nieuw verhaal. Zorg dus dat er ook iets nieuws op het spel staat, bijvoorbeeld het gelukkige einde van het eerste deel. Komen twee personages aan het eind van deel één eindelijk bij elkaar ondanks de dreiging van een seriemoordenaar, dan kan in de sequel de kersverse relatie alweer op het spel staan door een nieuwe bedreiging. 

2. Wees niet bang om geliefde personages te laten gaan

Kill your darlings is een veelgehoord schrijfadvies, dat ook geldt voor personages. De dood van een populair of belangrijk persoon uit het eerste deel, kan zorgen voor een knallende opening van het tweede deel. Je kunt natuurlijk ook het personage in de loop van het verhaal in levensgevaar laten verkeren en dat als groot plotelement gebruiken, of een personage onverwachts laten sterven in de grote ontknoping. Maar het loslaten van personages hoeft niet per sé via de dood te gaan. Wat als één van de belangrijkste goede personages plotseling overloopt naar de slechte kant? Of een verrader blijkt te zijn geweest?

3. Introduceer tenminste één nieuw personage

Om het verhaal fris te houden, is het aan te raden om minimaal één nieuw personage te introduceren. Bijvoorbeeld de grote tegenstander, een nieuwe bondgenoot of betrokkene die een nieuwe twist geeft aan het verhaal. Zorg dat dit personage opvalt en totaal anders is dan de personages die de lezer al kende. Zo ontstaat er een nieuwe dynamiek binnen de groep van bekende personages.

4. Begin niet daar waar je eerste verhaal stopt

Het is verleidelijk om de draad weer op te pakken op het moment waar je oorspronkelijke verhaal eindigde. De lezer wil tenslotte weten: hoe verder? Maar een sequel is niet voor niks een nieuw verhaal. Het eerste verhaal is klaar, voorbij. Als je gelijk daar weer begint, geef je zowel de lezer als de personages geen ruimte om het eerste verhaal af te sluiten. Alsof je zegt: ‘Nee, maar wacht, er is nog meer!’. Een sequel is een nieuw begin, geen verlenging van het origineel.

5. Maak een duidelijk onderscheid

Never change a winning team, toch? Wel dus. Je eerste deel was een succes en mensen willen meer. Maar, of ze dat nou zelf weten of niet, ze willen niet meer van hetzelfde. De volledige formule hetzelfde houden maar dan in een andere setting, is als twee keer thee maken met hetzelfde zakje. Best oké, maar niet fantastisch. Zorg dat er duidelijk een andere sfeer, andere insteek of andere toon zit in de sequel. Je wil dat dit deel net zo memorabel is als het origineel, maar wel geheel op zijn eigen manier.

Bronnen: Writer’s Digest

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijf je eigen filmscenario
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Scenarioschrijver Eva Keuris over het schrijven voor een dagelijkse televisieserie


Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!