Afbeelding
Door Vera de Kok (via Wikipedia) en Alison Rosa (via Wikipedia)
Door Vera de Kok (via Wikipedia) en Alison Rosa (via Wikipedia)
Elk jaar komen er weer talloze schrijftips voorbij in Schrijven Magazine van schrijvers uit binnen- en buitenland, zowel debutanten als experts. We delen 5 handige tips uit de nummers van afgelopen jaar!
Mark H. Stokmans debuteerde in 2022 met de roman Land van echo’s. Een succes, want het is meerdere keren herdrukt en de roman won de Boekhandelsprijs 2023. In Schrijven Magazine editie 1 vertelde hij meer over zijn proces in de rubriek ‘De debutant’. “Ik denk dat schrijven enorm veel te maken heeft met empathie, als schrijver wil ik de emoties van mijn personages begrijpen. Je moet echt durven voelen wat je karakters voelen en telkens maar de vraag stellen: waarom, waarom, waarom? Juist als je hun gedachten en acties niet begrijpt.”
Peter Zantingh vertelde in de rubriek ‘De expert’ in het aprilnummer meer over structuur en overzicht houden. “Ik wil een vogelperspectief op mijn boek hebben. Dat kan bijna niet omdat een boek zo groot is, maar ik wil het toch, ik zoek altijd naar manieren daarvoor,” vertelt de schrijver. Hij neemt als voorbeeld zijn nieuwste roman Tussentijds. “Dus ik maakte een nieuw, uitgebreid overzicht met losse kaartjes om de sprong van de ene naar de andere tijdlijn goed te begrijpen. Elke subplot had zijn eigen kleur: de kinderwens, Amelisweerd, de dementie van de vader, het verleden van Tess, et cetera. Zo kon ik al die elementen op gezette tijden, op logische momenten in het boek brengen. Ik mocht bijvoorbeeld niet vier hoofdstukken lang die vader vergeten, of een subplot ver voor het einde al helemaal afgehandeld hebben.”
Neem dan een abonnement op Schrijven Magazine!
Charles den Tex vertelde in editie 3 van Schrijven Magazine over spanning: “Veel schrijvers beginnen hun thriller zo spannend mogelijk. Zelf wil ik de lezer rustig mijn verhaal in laten glijden.” Hoe pakt hij dat aan? Den Tex: “Eerst zet ik de personages neer met hun gewone bezigheden. Alle spannende gebeurtenissen die ik in mijn hoofd heb, moeten een kader hebben. Pas als de lezer de personages kent, kan hij met ze meeleven en is het spannend hoe het ze zal vergaan.”
In editie 4 van Schrijven Magazine spraken we thrillerkoningin Karin Slaughter. “Een valkuil die ik vaak tegenkom bij beginnende schrijvers is dat ze hun eigen personages niet begrijpen. Je moet ze hun eigen identiteit laten ontwikkelen, maar probeer niks te forceren.”
Een gouden tip die Slaughter wil meegeven aan beginnende schrijvers is: ‘Zorg ervoor dat je het verhaal schrijft dat je echt wil vertellen, want het schrijven van een boek is veel werk en dan wil je wel iets op papier zetten wat je écht wil vertellen.’
Margje Woodrow gaf in Schrijven Magazine editie 5 een tip voor het bedenken van personages. Drink veel thee. Ja, en dan specifiek Pickwick-thee. Het gaat niet om de thee zelf, maar om de kaartjes met vragen die aan de theezakjes hangen. Verzamel deze vragen en kies er een aantal uit. Je kan de vragen dan over je (hoofd)personages beantwoorden. Zo leer je je personages van binnen en van buiten kennen en weet je precies hoe ze op bepaalde situaties zullen reageren. “Door de vragen in te vullen zoals je personages deze zouden invullen, krijg je een inkijkje in hun hoofd en leer je ze nog beter kennen,” zegt Woodrow.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!